Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Movits fixar festen i regnet

Killarna från Norrbotten har inte bara stormat sig fram genom Sverige utan också gjort avtryck i USA. Med ett nytt album i bagaget rivstartade dom igång årets upplaga av Storsjöyran och fick publiken att strunta i skyfallet som öste ner.

BILDSPEL: Storsjöyran är i gång – se alla bilder här

Efter att solen har lyst över Östersund större delen av dagen så välkomnades festivalbesökarna istället med ett skyfall lagom till att dörrarna öppnades. Med dessa mörka moln över oss och en speltid som känns alldeles för tidigt för grabbarna från Luleå så är det till en början lite oroväckande.

När första tonerna ljuder från scenen i Badhusparken på utsatt tid är oron bortblåst. Publiken räds inte vädret och fyller snabbt ytan framför scenen i samma stund som killarna i bandet äntrar scenen.

Bandets frontfigur Johan Rensfeldt studsar fram över scenen under solglasögon och hatt och drar igång med låten "Vi ska aldrig dö" från det senaste albumet "Dom försökte begrava oss, dom visste inte att vi var frön".

När jag första gången såg bandet live var dom ganska nya på musikscenen men redan då fick jag känslan av killarna var född till att göra just detta. Den känslan hänger kvar än idag, åtta år senare.

Även blåsinstrumenten hänger kvar sedan dess. Saxofonen och trumpeten gör så att spelningen lyfts till en högre nivå många gånger under kvällen.

Movits har snabbt publiken i sina händer och publiken i sin tur visar tydligt med allsången och dansen att dom har längtat efter den här festen.

"Nu gör vi det här till en fin festival, Storsjöyran. Det upp till oss att ta hand om varandra", säger Johan med hjärta och syftar på överfallen som har inträffat på tidigare festivaler under året och som vi tillsammans måste få stopp på. Movits sätter ribban högt för årets festival och förhoppningsvis fortsätter den i samma positiva anda som under denna spelning.

När man ser publikens reaktion under starten på bandets senaste hit "Självantänd" är det svårt att tro att något kommer toppa detta. Jag hinner ångra mig redan i kommande låt.

Under "Limousin" är jag bokstavligen på väg att bli omkullsprungen. Johan nämner innan att han aldrig har åkt helikopter men med denna låt behövs ingen helikopter. Den tar publiken i ett hårt grepp och lyfter hela vägen hem till Luleå för att sedan landa i Badhusparken igen.

Att killarna från Norrbotten kan styra upp en rejäl fest med sin musik och närvaro är det inget snack om. Dom kastar kärlek över sin publik och tillsammans dansar vi genom regnet.

• Betyg: 4

FESTIVAL-TV:

Följ sändningen från Stråket

Har östersundarna koll på Van Morrison?

Martin Johansson i samtal med Ellen Sundberg: "Jag vill bo kvar här”

KRÖNIKOR:

Magnus Olsve: Blackies verkliga kvaliteter sitter i de små gesterna

Maria Lindholm: Har jag matförgiftat dig, Van Morrison?

PREMIUM:

Inför Bob hund på Yran – ett av vår tids största liveakter

Storsjöyran – 10 konserter vi minns del 1: "Fick köra BB Kings kavaj i taxi från Arlanda"

Storsjöyran – 10 konserter vi minns del 2: "Gaga köpte läsk på Frösön"

ÖVRIGT:

Vacker vinyl väcker nostalgin till liv

Tolv år senare – Dubkollektivet, nu som The backbeat conspiracy, återvänder till Yran

Arrangörerna inför årets Storsjöyra: "Det är fullt ös i Yranfabriken!"

Vi testar maten på Krogstråket

VÄDER:

Risk för regn men skippa paraplyet – så blir Yranvädret i natt