Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP hoppas på att få mandat från S

Det oklara läget i Krokom kvarstår. Nu hoppas Miljöpartiet på att sno ett mandat från Socialdemokraterna, när de sena rösterna räknas.

En förhoppning som bygger på att resultatet för sammanräkningen blir detsamma som vid valet 2010. Enligt Miljöpartiets nya ledare Jan Runsten (MP) fick de sena röster på sin sida förra gången.

– Vi hoppas på ett ytterligare mandat och det tar vi av sossarna i sådana fall, säger han.

Om förhoppningen slår in innebär det att läget från valdagen förändras. Då Socialdemokraterna och Vänstern preliminärt fick 20 mandat, lika många som allianspartierna. Och Miljöpartiet fick två mandat.

Därför vill Miljöpartiet fortsätta att vänta med att lämna besked om vilken sida de helst vill samarbeta med.

– Man kan inte kräva det ena heller det andra innan dess, säger Jan Runsten.

Men han konstaterar att valet skulle bli enklare om de i sista stund lyckas ta ett mandat från Socialdemokraterna.

– Ja det är klart att vi ser det som en vinst om vi får ett mandat till. Det är som att få kraft på upploppet.

För tappar vänsterblocket ett mandat, får Centerpartiet och övriga allianspartier övertag om Miljöpartiet väljer deras sida. Enligt Jan Runsten har han inte fått några officiella inviter ännu. Från någon. Men när det väl kommer räknar han med att förhandlingar inleds.

– Det är där vi får ut mest som vi kommer att välja. Vi tar ingen ställning innan rösterna är ihopräknade, säger han.

Enligt länsstyrelsen i Östersund kan det dröja ända till fredag kommande vecka innan alla röster på kommunal- och landstingsval är färdigräknande.