Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP kräver omtag av ekonomisk plan i landstinget

En långsiktig plan för att få ordning på landstingets ekonomi är nu på väg genom det politiska systemet. Miljöpartiet är kritiskt till förslaget och kommer att kräva omtag när frågan når landstingsstyrelsen i slutet av maj.

– Det finns inga konsekvensanalyser för åtgärdspaketen. Och det finns ingen politisk målbild och inga delmål. Satsningar på hälsa och sjukdomsförebyggande arbete måste ha offensiva mål, säger Anna Hildebrand (MP).

ÖP har tidigare berättat om landstingsdirektörens förslag till långsiktig utvecklingsplan för att nå god ekonomisk hushållning. Planen innebär strukturförändringar som på tio år ska sänka kostnaderna med drygt 100 miljoner kronor för att skapa utrymme för satsningar på sjukvården. Dessutom ska effektiviseringar och rationaliseringar i vardagen ge besparingar på 40-50 miljoner kronor per år. Planen har behandlats i landstingets ekonomiutskott och kommer snart till styrelsen.

– Där tänker vi yrka på återremiss, säger Anna Hildebrand.

MP-ledamöterna påpekar att landstinget har ett samlat underskott sedan tidigare på cirka 170 miljoner kronor och prognosen för 2014 visar att det finns en risk för att ytterligare 90 miljoner ska läggas till den summan.

– Om vi hade haft en ekonomi i balans i landstinget hade den här planen varit mer realistisk. Det här är ett tunt dokument och en förtäckt plan för stora nedskärningar, säger Owen Laws (MP).

Miljöpartiet är kritiskt till majoritetens sätt att hantera de ekonomiska frågorna och företrädare för partiet anser att de föreslagna åtgärderna kommer att pressa personalen på ett orimligt sätt. MP står i nuläget fast vid sitt krav på höjd landstingsskatt, det var den frågan som gjorde att partiet lämnade den politiska majoriteten (S och V) i höstas.

– Vi står för våra 25 öre med nuvarande förutsättningar. Men om en ny regering kommer med ett nytt system för utjämning, statsbidrag och stimulansbidrag kanske det inte behövs. För oss är det inget självändamål att höja skatten, säger Karin Österberg (MP).