Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP och FI på väg mot Bryssel

Miljöpartiet och Feministiskt initiativ såg ut att bli EU-valet stora segrare på söndagskvällen.
Moderaterna riskerade att ha gjort det sämsta EU-valet hittills.

Annons

När SVT:s vallokalundersökning (Valu) presenterades vid 21-tiden på söndagskvällen bröt det stora jublet ut hos miljöpartisterna och Gudrun Schymans Femnistiskt initiativ. Enligt Valu så får Miljöpartiet 17,1 procent av rösterna. Det kan jämföras med de elva procent MP fick 2009. Därmed såg Moderaterna ut att ha tappat platsen som näst största svenska parti i EU-parlamentet till miljöpartisterna. M kan ha gjort sitt sämsta EU-val någonsin och får bara 13 procent, enligt Valu. Det första officiella resultatet av rösträkningen väntade dock inte förrän vid 23-tiden.

Segersäkra

Även hos Gudrun Schymans Feministiskt initiativ var jublet öronbedövande när Valu visade ett röststöd på 7 procent. Redan innan var dock Schyman säker på att FI får plats i EU-parlamentet.

– Vi har avslutat en valrörelse men satt i gång en rörelse. Det här är bara början, sade hon på FI:s valvaka och hävdade att FI inspirerar feminister i hela Europa.

Sverigedemokraterna, som enligt Valu får 7 procent, var också säkra på att få fira redan innan valvakan började. Partiledaren Jimmie Åkesson har räknat med att SD får två platser i Bryssel.

– Medie- och kulturpersonligheter kommer att sätta rosévinet i halsen. I kväll är Sverigedemokraterna ett nytt Europaparlamentariskt parti, sade SD:s partisekreteraren Björn Söder.

Bland de mindre partierna kunde även Centern och Kristdemokraterna känna sig nöjda. De har länge haft en krisstämpel på sig, men såg på valkvällen ut att få behålla var sitt EU-mandat.

– Jag har kört ända in i kaklet. Bara i går har jag gjort sju kampanjstopp, under veckan har jag besökt många platser i landet och i dag har jag varit ute med väljare, sade Centerledaren Annie Lööf.

Hos Piratpartiet var det dystrare. De såg ut att bara få 2,5 procent och var därmed på väg ur EU-parlamentet.

Högt valdeltagande

Socialdemokraterna fick i EU-valet 2009 24,4 procent och hade inför detta valet satt upp det blygsamma målet 25 procent. Det målet nåddes inte, enligt Valu, och därmed blir det ingen succé i det första valet för Stefan Löfven som partiledare.

Valdeltagande såg ut att bli rekordhögt. Redan innan vallokalerna stängde tydde mycket på att rekordet skulle slås. Var sjätte röstberättigad i Sverige, 1,2 miljoner väljare, förtidsröstade. Det är nästan en tredjedel fler än 2009. En av de som var tidigt ute på valdagen var Kabir Amiri i bostadsområdet Herrgården i Malmö. Herrgården hade 2009 Sveriges lägsta valdeltagande på 14,7 procent. Tyvärr hade Amiri gått fel.

– Jag ska tydligen till en annan vallokal. För rösta ska jag, det har jag alltid försökt göra. Jag vill vara en aktiv medborgare, sade han.

Herrgårdens bottenrekord upprepas dock inte i år. När fem timmar var kvar hade 177 personer eller 17,6 procent röstat.