Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP:s budget gynnar länet

Sverige behöver en offensiv politik med investeringar för att stärka skolan och möta klimatutmaningen. Det är en politik som skapar nya jobb. I Jämtlands län handlar det om 400 jobb på kort sikt.

I regeringens budget används över 60 procent av reformutrymmet till skattesänkningar. Det är inte en klok politik för att stärka Sveriges ekonomi och möta det stora behovet av investeringar på alla de områden som länge blivit eftersatta. I stället satsar Miljöpartiet på investeringar för framtiden.

FN:s klimatpanel har visat att det är hög tid för en nystart i klimatarbetet. Miljöpartiet vill ställa om Sverige till 100 procent förnybar energi, instifta en klimatlag som garanterar utsläppsminskningar och investera i skydd mot översvämningar och andra extrema väderhändelser som följer i klimatförändringens spår. Vi anslår 44 miljoner kronor för att skydda Jämtlands län mot klimatförändringens verkningar.

De senaste 20 åren har 4 av 5 nya jobb skapats i småföretagen. Företagarna själva pekar ut arbetsgivaravgiften och sjuklöneansvaret som de två största hindren för att kunna växa.

I Miljöpartiets budgetförslag satsar vi 13,5 miljarder kronor på att sänka arbetsgivaravgiften med fokus på småföretagen. Det blir en skattelättnad på upp till 76 000 kronor per år. Egenföretagare får motsvarande sänkning av egenavgiften.

Vi föreslår att man slopar ansvaret för båda sjuklöneveckorna för alla företag med tio anställda eller färre. Vi sänker också sjuklönekostnaden för alla företag med 11–49 anställda. Tillsammans är dessa satsningar på småföretagen värda 2,5 miljarder kronor per år.

Budgeten innehåller också satsningar för att garantera att varje elev får lära sig läsa, skriva och räkna innan slutet av årskurs tre. Miljöpartiet dubblerar regeringens lärarsatsning och låter den även omfatta lärare i förskola och fritidshem. I den högre utbildningen skapas fler utbildningsplatser med kvalitetshöjande åtgärder i fokus.

I regeringens budget går en procent av reformutrymmet till klimatsatsningar och 2,5 procent till skolan. Det är inte en ansvarsfull politik. Miljöpartiet satsar kraftfullt på nya jobb, på skolan och klimatet. Det gynnar Jämtlands län och hela landet.

Anna Hildebrand (MP) regionordförande Jämtlands län

Karin Thomasson (MP) partistyrelseledamot

Per Bolund (MP) ekonomisk-politisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel