Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: – Vi kommer inte att komma undan en skattehöjning

Öka insatserna för att hjälpa barn och unga som utsatts för våld eller som lever i familjer där det förekommer missbruk. Tidiga insatser ger stora vinster både för individen och samhället.

Det här är prioriterade frågor för Miljöpartiet i länet inför valet.

– En ung människa som får hjälp och stöd får helt andra möjligheter att fungera och må bra i skolan och med kompisar. Det är viktigt för hälsan på lång sikt. Även om det kostar några miljoner nu så blir det stora vinster på längre sikt, man får mångdubbelt tillbaka, säger Anna Hildebrand (MP), som toppar listan till regionfullmäktige.

Hon tycker exempelvis att sjukvården rutinmässigt borde fråga om barn och unga har utsatts för våld och eftersom alla skulle få samma fråga behöver ingen känna sig utpekad. Anna Hildebrand tror att det finns ett mörkertal där barn och unga befinner sig i ett tidigt skede av problem av olika slag, men genom att ställa frågor kan detta fångas upp i ett tidigare skede.

– Stödet måste komma mycket tidigare och vara mycket närmare.

Miljöpartiet anser att sjukvården i högre grad än i dag borde vara inriktad på hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser och här spelar familjecentralerna och ungdomsmottagningen en betydelsefull roll. Anna Hildebrand skulle vilja att de spelade en ännu viktigare roll än i dag.

– Det är också viktigt att ha ett nära samarbete med kommunerna.

Miljöpartiet vill se mer distansoberoende teknik i sjukvården, och satsningar på en stark öppenvård, även här med ökat fokus på unga. Fast vårdkontakt för flera patientgrupper för att förbättra hälso- och sjukvården är också högt prioriterat.

– Den fasta vårdkontakten måste vara säkerställd för psykiskt sjuka, äldre och för multisjuka. Det behöver inte vara en läkare, det kan vara en psykolog, en sjukgymnast eller en sjuksköterska.

Den ökade satsningen på unga ska inte ske genom att pengar tas från något annat område. Ett förbättrat arbetssätt kan vara en del av lösningen, men Anna Hildebrand anser också att hälso- och sjukvården måste få mer resurser än i dag. Därför är det nödvändigt med en höjning av landstingsskatten, anser hon.

• Behöver landstingsskatten höjas oavsett vilken regering det blir efter valet?

– Vi vet inte hur ekonomin ser ut längre fram, men jag ser att det nog kommer att bli nödvändigt. Vi kommer inte att komma undan en skattehöjning, säger Anna Hildebrand.