Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP vill ha ett öppet och humant Europa

Från Östersund till Bryssel är det drygt 200 mil och det kan kännas som att de beslut som fattas i EU är långt borta. Verkligheten är en annan.

• Vill vi vara säkra på att den mat vi ger till våra barn är giftfri måste vi påverka i Bryssel.

• Vill vi ha ett fungerande grönt transportnät med goda tågförbindelser måste vi påverka i Bryssel.

• Vill vi bromsa klimatförändringarna måste vi påverka i Bryssel.

• Vill vi att de mänskliga rättigheterna för alla Europas medborgare ska upprätthållas måste vi påverka i Bryssel.

Därför spelar det roll vilka EU-parlamentariker Sverige skickar till EU-parlamentet.

Miljöpartiet de grönas vision för EU är tydlig. I ett Europa där det blåser kalla vindar vill vi vara en varm röst i EU-parlamentet. Vi vill arbeta för att minska klimatutsläppen och öka medmänskligheten.

Det är vårt ansvar att garantera våra barn och barnbarn möjligheten att andas ren luft, bada i rent vatten och att växa upp utan farliga kemikalier i kroppen. När konservativa partier väljer storföretagens kortsiktiga vinstintressen framför barnens framtid behövs fler gröna EU-parlamentariker.

Vi vill modernisera EU. För att möta klimathotet ska EU investera i att binda samman Europa med snabb järnväg, producera förnybar energi och länka ihop Europas energinät. Dessa investeringar skapar samtidigt nya, gröna jobb. För att klara klimatet är det också avgörande med bindande mål för minskade utsläpp av växthusgaser.

Grön EU-politik handlar om att göra det miljövänliga valet enklare och billigare. Vi vill använda denna princip inom alla olika områden, från att göra det lättare att köpa ekologisk mat och att rensa upp bland gifterna i barnens vardag, till att skydda världshaven från plastskräp och att minska klimatutsläppen.

I den ekonomiska krisens spår växer splittringen mellan människor och samhällen i Europa. Kvinnors rättigheter begränsas när Spanien inskränker aborträtten.

Romer diskrimineras i flera av EU:s medlemsländer.

Högerextrema partier vill begränsa den fria rörligheten.

Samtidigt brottas flera av EU:s medlemsländer med en hög grad av korruption. Detta är en ödesdiger utveckling om vi vill ha ett Europa med välfungerande samhällen och respekt för alla människors grundläggande rättigheter.

Miljöpartiet vill därför att EU-kommissionen på ett tydligare sätt ska garantera att alla EU:s medlemsländer lever upp till sina åtaganden att skydda de mänskliga rättigheterna och bekämpa korruption.

EU-valet är både ett miljöval och ett val där målet bör vara att Sverige inte skickar en enda rasist till Bryssel. En röst på Miljöpartiet i EU-valet är den säkraste rösten för jämställdhet, mot diskriminering, och för alla människors rätt att röra sig fritt i Europa.

Vi gröna går till val på klimatansvar för barnens framtid och ett mer öppet och humant Europa – mot miljöförstöring, högerextremism och begränsad rörlighet. Den 25 maj väljer du.

Peter Eriksson (MP)

riksdagsledamot och kandidat till EU-parlamentet

Björn Lindgren (MP)

EU-kandidat från Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel