Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP vill motverka jordbruksdöden

En av frågorna som Miljöpartiet i länet driver inför valet handlar om matlänet Jämtland.
MP vill bland annat försöka motverka att antalet jordbruk i länet minskar.

Annons

– Vi kan inte prata om mathantverk och sedan inte ha täckning för att det försörjs med råvaror, säger Anna Hildebrand (MP), som sitter i landstingsfullmäktige och kandiderar till regionfullmäktige.

Anna Hildebrand nämner bland annat att den offentliga sektorn ska kunna ställa krav i upphandlingar – att köpa ekologiskt från lokala producenter – till exempelvis skolan och vården.

I och med ombildningen till region kommer det också finnas en större makt över regionala utvecklingsmedel och EU-medel, enligt henne.

– Vi får ju ingen levande landsbygd utan ett levande jordbruk. Och jordbruket genererar andra kringtjänster och jobb, säger Hildebrand.

Vilka tjänster och jobb då?

– Som exempelvis veterinärer, och i nästa steg i kedjan kommer mathantverkare, restauranger och turistföretag.

Det är populärt att söka till Eldrimners kommande yrkesutbildning i mathantverk. Däremot är återväxten av jordbrukare skral om man ser till sökande till jordbruksprogrammet på Torsta naturbruksgymnasium.

– Vi måste satsa mer på marknadsföringen av jordbruksprogrammet. Det är ju här jobben finns, det är en säker sektor.

Är det verkligen det? Globalt och strukturellt har jordbruket i många decennier gått mot storskalighet och effektivisering, av ekonomiska skäl.

– Det är här politiken kommer in, på nationell nivå och EU-nivå. Miljöpartiet vill ha en skatteväxling, så att det som är mer skonsamt för natur och miljö ska vara billigare.

Anna Hildebrand nämner bland annat en skatt på konstgödsel och stöd till betesdrift.

Du nämner mer ekologiskt i offentliga upphandlingar. Ekologisk mat kostar ofta mer, då blir det alltså dyrare för skattebetalarna.

– Det är här den nationella politiken kommer in. Miljöpartiet vill se till att den blir billigare, på längre sikt. Men på kortare sikt tycker vi ändå att den måste få kosta. Att barnen i skolan och de äldre i vården måste få mat som är säker.

MP anser att ”vi inte kan låta modernäringen i matlänet Jämtland försvinna”. Men är det något parti som tycker att den ska försvinna? Är det här en unik ståndpunkt?

– Nej, ståndpunkten kanske inte är unik, men jag ser inte att någon annan står på barrikaderna och slåss för den som vi gör.

Läs mer:

C: ”Vi vill se till att det köps in mer närodlad och ekologisk mat”

Debatt (V): ”Gynna ekologisk livsmedelsproduktion”

Debatt (MP): ”Östersund – en hållbar kommun”

Debatt (MP): ”Presidenttalet när Miljöpartiet styr”

Allt mer ekologiskt i matkassen

Medaljregn över Torsta-elever

MP: ”Vi borde vara bättre på ekologisk mat”

YH-utbildning inom mathantverk startas i Ås

Personalen på Torsta har genomgått fem nedläggningshot