Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP vill skrota verksamhetsnämnd

Skrota verksamhetsnämnden och bilda utskott under kommunstyrelsen. Den radikala vårstädningen vill Miljöpartiet i Berg göra. Som ett alternativ anser man att kommunstyrelsen åtminstone ska ta över ansvaret för bland annat skollokaler och skolskjutsar.

Orsaken till den förslagna förändringen, som framfördes i en motion som kommunfullmäktige i Berg på tisdagen skickade vidare för utredning, är att partiet anser att verksamhetsnämndens agerande i bland annat skolfrågorna motverkar en långsiktig kommunal utveckling.

– Med det snäva perspektiv verksamhetsnämnden har med sin årsbudget tas ingen hänsyn till den kommunala utvecklingen i stort. När nämnden exempelvis vill lägga ner en skola för att spara pengar ger det i stället stora ekonomiska konsekvenser för det kommunala fastighetsbolaget, påpekade Olle Schubert (MP) när har vid fullmäktigemötet presenterade motionen.

- När skolan i Skålan, trots alla protester, avvecklades fick det stora konsekvenser för bygden. Att Klövsjö skola nämnts i nya nedläggningsdiskussioner ger helt fel signaler för den expansiva delen av vår kommun, påpekade han vidare.

Sammantaget efterlyses i motionen en helhetssyn för de verksamheter som i dag verksamhetsnämnden ansvarar för.

– När det gäller skolorna blir ett kortsiktigt ekonomiskt ställningstagande i nämnden bedrägligt om man ser frågan i ett vidare sammanhang för kommunen. Att verksamhetsnämnden kan minska sina lokalkostnader genom att avveckla en skola får motsatt effekt för andra delar av den kommunala verksamheten, menar Olle Schubert.

Att helt enkelt avveckla verksamhetsnämnden ser Miljöpartiet därför som en nödvändig åtgärd om man inte i första hand överlåter ansvaret för bland annat skollokaler och skolskjutsar till kommunstyrelsen.