Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mr Hoting firar 45 år som travets eldsjäl

– Hotings varumärken är två: Ivars Bil och travveckan. Vi behöver båda så innerligt, konstaterar han när vi sammanstrålar tisdag förmiddag, en halvtimme före första start vid andra tävlingsdagen av tre.
Sven-Olov Lindman är tävlingsledare, styrelsens ordförande, ja Hotingtravets spindel i nätet och det sedan 45 år tillbaka.

– Jag höll upp ett par år på 1990-talet men övertalades återkomma. Jag känner samma glädje nu som i början. Bygden behöver travet och vi behöver bygden. Alla ställer upp och det är enda förutsättningen för att det här ska fungera.

Civilt är han på lastbilscentralen, driver bokföringsbyrå och försöker få fart på en turismanläggning förutom allt ideellt arbete med travet i Hoting.

Hotingtravet är en institution. Sedan starten 1967 återkommer tränare, hästar, kuskar, supportrar och publik varje år. Tävlingarna, badandet, lögandet i solen och både ponnytrav, marknader och dans – här finns något för alla. Och så ”Loket” förstås. Leif Olsson från Göteborg, Mr Bingolotto, som fortfarande efter tjugo år är lottförsäljare, segerintervjuare och mycket annat. ”Loket” älskar Hoting.

Allt är ändå inte rosenrött. Sven-Olov Lindman berättar om en dag i maj när funktionärsstaben för själva travbanan drogs samman för ett jobbpass.

– Vi var sjutton stycken. Den yngste 45 och den äldste drygt 86. Medelåldern hamnade på 68,2 år. Den biten oroar mig. Hur ska vi klara ännu en generationsväxling, frågar han sig.

– Det är likadant inom samhället i stort: Idrotten, politiken och alla möjliga andra organisationsformer sliter med samma problematik här i Norrlands inland. Vi blir allt äldre och färre unga tar vid. Jag har ingen lösning, men ska det här leva vidare måste vi hitta på något.

Annars är marknaden för bygdetrav och för de små banorna på uppåtgående. Vid förra lördagens premiär kom drygt 2 800 personer, och tisdagstävlingarna lockade 1 990 inlösta. Fina siffror, men inget som ändå är i närheten av de 4 100 personer som i juli 2007 ville titta på Järvsöfaks gästspel.

– Ett svårslaget rekord, men vi är mycket nöjda även med årets publiktillströmning.

Nu är det inte bara kretsen kring banor som Hoting, Oviken och Lycksele, som insett att den typen av trav kan vara lika gångbart som en stordag på Solvalla eller Bergsåker.

– Vi når delvis en annan publik. De som söker det lite enklare, genuina med travsporten. ATG stöttar oss bättre nu än före millenniumskiftet. Det är vi tacksamma för, samtidigt som travets centralmakter ibland skyfflar iväg pengar på till synes tokiga satsningar.

Sven-Olov Lindman hastar vidare. Dagens tävlingsstart närmar sig. Telefonen går varm. Allt måste klaffa. Blommorna saknas, men ett samtal intygar att segerkvastarna är på väg. Bygden lever. Bygden ställer upp och ännu några år fortsätter Mr Hoting att vara spindeln i nätet för denna manifestation av ideellt arbete till glädje för så många.

Läs mer:

Eklöf tog hem Championatet i Hoting

Jämtland regerade på Hotingsovalen

Snart dags för årets Hotingtrav