Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MS-patient fick inte medicin i tid

Vid flera tillfällen var det problem med medicinleveranserna och det medförde att en person med långt framskriden MS blev svårt sjuk på grund av låg syresättning.

Händelsen inträffade i en kommun i länet i december förra året. Av den lex Maria-anmälan som medicinskt ansvarig sjuksköterska har gjort framgår att det upprepade gånger har varit problem med leverans av en medicin som personen behöver regelbundet för att må någorlunda bra.

Leveransproblemen från leverantör och apotek blev särskilt påtagliga i december och då sänktes dosen av den aktuella medicinen, som används för att minska slemproduktionen hos patienten. Det medförde att syresättningen blev låg och personen blev svårt sjuk och behövde sjukhusvård under en vecka. I dag är patienten åter i sitt normaltillstånd, men riskerar att bli sämre igen om det inte finns tillgång till medicin.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska skriver i anmälan att det är en allvarlig händelse när en svårt sjuk person blir ännu sjukare på grund av att medicinen inte levereras i tid. "För patientsäkerheten måste detta med leverantör och apotek förbättras avsevärt för detta fall är inte det enda".