Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Multikonstnär med smak för film noir

Träffa hyllade konstnären Lennart Samor som gett ut seriealbumet ”Söt doft av framgång”, vilket nyligen gavs ut till Iphone och Ipad.

Mötet

Ute har mörkret lagt sig över stan. Inne på caféet sitter ett fåtal gäster kvar inträngda i hörn. Klockan visar en timme innan stängningsdags.

Två koppar kaffe. Svart.

Vi slår oss ner vid ett av de klassiska båsen.

Mitt emot mig sätter sig Lennart Samor. En mångsidig kulturskapare och som möjligen inte är ett bekant namn för många.

Innan jag hunnit ställa min första fråga märker jag att det blir en lättsam intervju. Lennart är en driven berättare.

Dialekten avslöjar att han har sitt ursprung i Stockholmstrakten. Norrtälje närmare bestämt. Som 17-åring gick han en ett-årig utbildning på konstskola och valde sedan att utbilda sig till lärare för att öka chansen att kunna livnära sig på konsten. Som nyexaminerad lärare var det dock svårt att få jobb i Stockholmstrakten.

– Jag sökte 85 tjänster i Stockholm en sommar men fick inte komma på någon intervju.

Till slut var det alltså jobbet som tog honom hit. På Palmcrantzskolan väntade en tjänst som lärare i måleri, foto och filmhistoria.

– Jag kan egentligen inte få det så mycket bättre, säger Lennart glatt.

Så sedan 15 år tillbaka är han östersundare.

– Jag gjorde praktik i Östersund och trivdes. Samtidigt trivdes jag inte speciellt bra i Stockholm, där kände jag mig otrygg. Dessutom pendlade jag cirka 17 timmar i veckan. Här noterade jag direkt att det var tyst när jag skulle sova.

Lennart och hans fru Karin letade efter ett hus som även hade ett utrymme som kunde användas som ateljé.

– Ja, det var en förutsättning. När man målar sporadiskt så måste man kunna lämna sakerna framme.

I Odensala hittade paret huset som de fortfarande bor kvar i. Nu är antalet personer i familjen fördubblat i och med de två döttrarna Alice och Clara. Alla i familjen ägnar sig åt konstnärliga yttringar. Även Karin målar och döttrarna har stort intresse i foto respektive måleri.

Lennart är ett levande exempel på att alla som lockas till Östersund inte nödvändigtvis måste passa in i goretex-klungan.

– Nej, det är lite knasigt egentligen. Jag trivs bra inomhus och mina intressen är ofta inomhusaktiviteter. Under sommaren längtar jag till mörkret.

Han berättar om sitt stora filmintresse, sin förkärlek till gamla skräckfilmer från brittiska kultbolaget Hammer. Här går samtalet in i filmrelaterat fikonspråk mellan två cineaster som undertecknad besparar dig som läsare.

Måla har han alltid gjort, säger han. Mycket tack vare hans mammas arbete som förskollärare:

– Det började när jag som liten blev kvar på dagis när mamma stängde. Då satt jag alltid kvar och ritade.

Sitt första seriealbum började Lennart med under sin tid som arbetslös. Det var självbiografiskt och åldrades inte särskilt väl.

– Nej, det kändes gammalt redan när det blev klart.

Därför beslöt sig Lennart för att nästa serie skulle utspela sig i en annan tid i en annan del av världen. Det blev den hårdkokta historian ”Söt doft av framgång” med inspiration från såväl Hergés Tintin som Frank Millers mörka serier.

– Jag ville göra något som jag själv skulle vilja läsa, säger Lennart om sitt ganska mörka, film noir-inspirerade och ibland väldigt våldsamma seriealbum.

Lennart lyser upp när jag tycker mig se spår av svenske barnboksskaparen Jan Lööf.

– Vad roligt att du ser det, den kopplingen gör inte så många. Han är ingen som jag direkt hämtar inspiration av, men jag läste mycket Jan Lööf som liten, säger Lennart glatt.

Förutom det dagliga lärarjobbet arbetar han nu dels med ett projekt där han illustrerar en forskares arbete om människans luktsinne.

– Det är som i renässansen då konst och vetenskap var närmare varann. Mina tavlor ska visas upp när han presenterar sitt arbete och blir professor. Jag har bland annat en stor tavla på en bananfluga, vilka används mycket inom luktforskning.

Dels arbetar Lennart även hårt för att få ihop material till en utställning som han hoppas blir av snart. Dessutom bygger familjen även ett fritidshus på Ammerön.

Hur får ni tiden att räcka till?

– Vi ger varandra tid att göra de här sakerna, säger Lennart som att det var det mest självklara i världen. •