Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Multikulturell mötesplats

Elham Ahmed och Abdiwahab Ali saknade en mötesplats för invandrare och svenskar. Därför skapade de Jalla Café och i torsdags var det premiär.

I slutet av oktober 2013 fick Abdiwahab Ali och Elham Ahmed pris i tävlingen Idéracet för sitt förslag om en mötesplats i Krokom. Ett halvår senare var det premiär för Jalla Café på Hägragården i Dvärsätt.

– Tanken är att de ska ske ett kulturellt utbyte här, berättade Elham Ahmed.

– Vi måste lära känna varandra, svenskar och invandrare, och utbyta kultur.

Hägragården var fylld till sista stol och stämningen var på topp. Elever från Birka folkhögskola underhöll på scen och besökarna bjöds på fika både på arabiskt och svenskt vis, på golvet eller till bords.

– Det är en smart idé att arrangera ett café som mötesplats, tyckte en av besökarna Maja Haydar.

– Jag tycker att det är viktigt att vi möts över kulturgränserna.

Idén om en mötesplats för ungdomar och vuxna från olika kulturer föddes ur en frustration där både Abdiwahab och Elham saknade ett ställe där invandrare och svenskar kunde mötas.

Med Jalla Café har de, tillsammans med byalaget och Krokoms kommun, skapat den arenan och intresset för att mötas verkade vara stort.

– Det känns toppen, super, nu när vi äntligen öppnat. Caféverksamheten hänger på intresse, om många kommer kanske vi kan ha öppet ofta, sa Elham.

Och Abdiwahab uppmanade de församlade:

– Om jag får bestämma tycker jag att ni ska sätta er bredvid någon som ni aldrig tidigare träffat. Det är det som är tanken med Jalla Café.