Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muren blir sex meter hög

Planeringen för Verksmon har kommit långt. När hyresavtalat skrivs på kommer en tidsplan att spikas och anstaltchefen kan börja nedräkningen.

Just nu väntar Bengt-Olov Carlsson, chef för det blivande fängelset Verksmon, på att det ska slutas ett hyresavtal mellan Specialfastigheter och kriminalvården.
När avtalet är påskrivet och klart ska det in till regeringen för påseende och godkännande. Arbetet pågår och Bengt-Olov Carlsson tror att man försöker skynda på processen.
– Min förhoppning är att bygget kan komma igång i vår, säger han.
När anstalten står klar kommer den att kunna ta emot 210 personer innanför murarna – 180 dömda för brott och 30 häktade.
Verksmon byggs i säkerhetsklass C, skalan går från A till F där A är den säkraste typen av anstalt och F är en öppen anstalt.
– På anstalter med klass A har man oftast de här säkerhetsenheterna som finns och kommer att finnas på Kumla, Hall och Saltvik.
– När det gäller säkerhetsklass B och C skiljer det sig inte så väldigt mycket. Det har att göra med vilken typ av klienter som sitter där, hur mycket personal man har och vilken utbildning man har på personalen, förklarar Bengt-Olov Carlsson.
Vilken klassificering en anstalt får beror på de riskbedömningar som kriminalvården gör. Anstalterna i klass A ska klara de farligaste eller mest riskfyllda klienterna. De lägre klasserna är till för att andra inte ska behöva sitta säkrare än nödvändigt.
Bengt-Olov Carlsson berättar att Verksmon byggs enligt de tankar som vuxit fram – om att man vill hålla anstalterna rena från inkastade föremål och mera rymningssäkra.
– Man kommer att ha staket långt ut, man kommer att ha muren cirka 100 meter från yttre staket för att det inte ska gå att kasta in saker och så vidare. Sedan kommer man att ha en ganska hård sektionering inne på anstalten som jag naturligtvis inte kan gå vidare in på.
Muren kommer att bli 6 meter hög och de som sitter på anstalten får eget rum.
– Om vi inte är överbelagda så får man eget rum. Och överbeläggningar är något vi hoppas slippa, säger Bengt-Olov Carlsson.
Trots att fängelset inte börjat byggas ännu är planeringen för verksamheten på gång.
Som exempel på detta kan nämnas planerna för vad de intagna ska göra under dagarna.
– Här på anstalten planeras för en stor mekanisk verkstad som kommer att sysselsätta 50–60 klienter, inklusive en yrkesutbildning inom ramen för verksamheten. Och sedan har vi en avdelning för montering och förpackning, där man gör lite lättare lego-jobb, och där ska i storleksordningen 30 klienter kunna sysselsättas, säger Bengt-Olov Carlsson.
– Sedan kommer vi säkert att ha klienter som hjälper till i tvättinrättningen och den typen av arbete. Sedan kommer vi att satsa en del på självförvaltning ute på avdelningarna där man kommer att ha ansvar för städning och servering av mat. Maten kommer att lagas av anställda kockar i ett kök på anstalten.
Dessutom kommer utbildningar av olika slag att hållas innanför murarna.
– Vi kommer att ha ett gäng lärare anställda och där kommer man väl att ha alt från grundskola och uppåt, bereda möjlighet att läsa fristående kurser på universitet och högskola på distans.
– Och kriminalvården har 10–12 evidensbaserade behandlings- och påverkansprogram som man använder. Vi kommer att ha ett programteam som är utbildade i ett antal av de program som är kopplade till det klientel vi kommer att ha här.
• Det låter som att ni kommit långt i planeringen?
– Vi har filat ganska länge på det här nu och det finns väldigt väl genomtänkta tankar vill jag påstå. Det finns klara målsättningar och bilder över hur det här ska fungera, säger Bengt-Olov Carlsson.
När hyresavtalet är undertecknat och godkänt kommer en tidsplan att presenteras. Bengt-Olov Carlsson vet att från den dagen bygget startar tar det ungefär 2 år tills anstalten står klar.
– Nu är frågan bara: När börjar den klockan att ticka?