Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik Direkt efterlyser fler tjejer

Markus Krunegård, Laleh och Timo Räisänen har åtminstone en sak gemensamt – Musik Direkt.

Det är en av landets största musiktävlingar för ungdomar som snart äger rum på Storsjöteatern – men har den en framtid, och hur arbetar man för att öka antalet tjejer?

För Mattias Olofsson, som arbetar tillsammans med Mia Kempff som projektledare för Musik Direkt, betyder tävlingen mycket. Inte minst på ett personligt plan:

– Tävlingen har funnits i snart 30 år och har varit en stor del i mitt liv, säger han och fortsätter:

– Den största grejen med Musik Direkt är att skapa speltillfällen för unga musiker och ge dem möjlighet att uppträda på en riktigt bra scen med bra teknik och bra scenarbetare.

Man har till och med ett så kallat green room, alltså det utrymme bakom scenen där artisterna samlas innan och efter föreställning. Tävlingen är öppen för alla i åldrarna 13–19 år

– Årets startfält är väldigt brett och äntligen har vi fått in en hip hop-akt. Det är ganska mycket hårdrock, men vi har också pop, blues och världsmusik. Det är lite ont om folkmusik, men det ska vi kämpa för att få mer av, säger Mattias.

Inom organisationen har man även på nationell nivå börjat jobba för att få fram möjligheter att uppträda till inspelade bakgrunder – detta för att underlätta för bland annat hip hop-artister.

– Utbudet av hårdrock är stort i Jämtland och vi har många stora band härifrån. Så det är naturligt att det kommer många uppstickare inom den genren, säger Mattias.

Alltjämt är en betydande majoritet av tävlingens deltagare killar.

– Vi jobbar på att hitta vägar att nå ut till fler tjejer, bland annat genom inspirationsdagar. Många tjejer är ensamakter, och det är få tjejer i band. I år är det några band som har en eller flera tjejer med – det känns skitroligt, säger Mattias och fortsätter:

– Jag tror inte det är det att tjejer inte vill vara med och tävla. Framför allt är det tråkigt att tjejerna är så få – vi vill ha fler!

Musik Direkt upplever just nu vikande deltagarsiffror,

– I fjol hade vi ett rejält tapp, till ungefär hälften. Då landade det på 35 anmälda akter – i år är det 27. Snittet har varit 50-60 anmälda. Problemet är liknande nationellt.

I år har Musik Direkt två delfinaler i länet, i stället för förra årets fyra.

Är tävlingen hotad?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det har gått upp och ner genom åren. Det var kring 20 akter några år. Det hela följer befolkningskurvor och hur många som går på gymnasium och grundskola, säger Mattias.

Delfinal 1 – fredagen 14 mars.

Delfinal 2 – lördagen 15 mars.

Bägge kvällarna börjar klockan 18.30 på Storsjöteatern i Östersund.