Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik för en mogen publik

Musik: The best of Ray Charles med Claes Janson sextett och The Claesettes
Gamla Teatern

– Jag spelar det folk vill höra! Så löd Ray Charles enkla devis när det gällde musik. En annan ledstjärna var att försöka vara sig själv. Naturlig och köra en egen stil. Han klarade det och blev världsartist trots sitt handikapp.

mycket som stilbildare som den blinde Ray Charles Robinson (1930–2004). Främst som fadder för soulmusiken men också genom sin unika förmåga att kombinera rythm and blues och gospel.

musik folk fortfarande vill höra stod klart i går kväll på Gamla Teatern. Det var fullsatt när Claes Janson med sextett framförde The best of Ray Charles.

– Det är kul att se så många mogna män och kvinnor – men det kunde ju vara roligt att locka några medelålders också, tyckte Jazz i Jemtlands representant när han hälsade välkommen.

överårig men njöt. Huvuden vaggade i takt och läppar följde de välkända texterna ”I got a woman”, ”Hallelujah”, ”Mary Ann” ...

Claes Jansons vänliga nallehuvud skakade lockarna och gav tryck och accenter i fraserna. Eggade bandet. Rund bourgogne i rösten. Avmätta fraseringar utan solistiska överdrifter. Generositet mot musikerna.

förstås mångårige vapendragaren pianisten Claes Crona som sprallade på tangenterna i ”Let the good time flow”... Det spred lattjo lajbans i hela bandet.

Mårten Lundgrens trumpet sprutade toner och småflabbade i ”Hard times”. Mer sofistikerad var Klas Toressons sax. Högslitsade trombonissan Mimmi Hammar bjöd också på sång. Om än lite energilös.

artikulerad var basisten Hans Backenroth med häftigt intro till mästerverket ”What´d I say”.

The Claesettes, stand in för originalet The Raylettes, som fick vokalt autentiskt stuk på ”Ain´t that love.” Tyngd och självklar pondus i Jansons sång.

En kväll med musik och artister som mogna män och kvinnor vill höra.