Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik för Tobaksfri duo

Projektet Tobaksfri duo firar ett år i Härjedalen under denna vecka och för att fira detta bjöds allmänheten in till ett musikcafé på måndagskvällen. Underhållningen stod musikskolans elever för och elever från årskurs sex hade en liten utställning om tobakens skadeverkningar.

Tobaksfri duo är ett projekt som funnits under många år i andra delar av landet. Till Härjedalen kom Tobaksfri duo för ett år sedan. Basen i projektet är att en skolelev och en vuxen skriver ett kontrakt på att de ska hålla sig från att nyttja tobaksprodukter.

– Vi har inte hållit på så länge och har inte hunnit utvärdera här men på andra ställen har det visat sig fungera bra, säger Agneta Östlund-Rensberg som är projektledare i Härjedalen.

Bland fördelarna som finns i att skriva under kontraktet är att medlemskortet eleven får ger rabatter i butiker och på konditori.

I Härjedalen är det eleverna i sjuan som hunnit bli kontrakterade men även yngre elever är insatta i rökningens skadlighet. Sjätteklassare från Norra skolan hade en miniutställning i samband med musikkvällen och deras bilder skulle kunna passa på vilket cigarettpaket som helst för att varna.

Under kvällen lottades även priser ut bland de som skrivit kontrakt och hållit dessa.

– Trots att v bara funnits i ett år i Härjedalen så var vi ändå först i länet, säger Agneta Östlund-Rensberg.