Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik i bilen kan påverka körstilen

Musiken i din bil påverkar hur du kör. "Fel" musik kan göra dig till en sämre och rentav farligare förare. Nu finns specialkomponerad musik som förhoppningsvis kan göra bilfärden tryggare.(TT)

Åtskilliga studier visar hur musik kan påverka lyssnarens hjärtrytm, adrenalin- och dopaminpåslag, ögonrörelser, humör och andra reaktioner.

Den kan trötta, den kan irritera och den kan liva upp. Men inget av detta är eftersträvansvärt när man sitter bakom ratten. Där bör musiken inte stjäla uppmärksamhet från själva bilkörningen men samtidigt hålla oss så alerta så att vi inte slöar till.

Sju körsituationer

Då är varken klassisk musik, hårdrock eller klämmig schlagermusik särskilt tjänlig, enligt musikern och kompositören Håkan Lidbo som tillsammans med ljuddesignern Martin Ljungdahl Eriksson utvecklat musik för sju skilda körsituationer.

– Det handlar om instrumentalmusik med cirka 80 taktslag i minuten, oftast något snabbare än hjärtslagen, och med en volym kring 70 decibel för att överrösta däckens rull-ljud mot asfalten. Den får inte vara för melodisk och inte för "hittig", men inte heller släpig och uddlös, säger han.

I samlingen finns exempelvis särskild musik för nattkörning.

Håkan Lidbo:

– Den är laddad med återkommande men oväntade musikaliska överraskningar så att man inte tappar koncentrationen.

Ett av de större biluthyrningsföretagen har tänt på idén och lämnar numera automatiskt ut en cd med Lidbos förarmusik till sina hyrkunder.

Den brittiska prisjämförelsesajten confused.com lät åtta bilförare, lika många kvinnor som män, köra en sträcka på 500 engelska miles, cirka 800 mil - halva sträckan utan musik och andra halvan med.

Aggressiv av hip-hop

En kvinna som under andra delen spelade hip-hop körde plötsligt mycket aggressivare, med snabbare accelerationer och häftigare inbromsningar, än de andra förarna.

Samtidigt körde en av männen betydligt fortare då han lyssnade på heavy metal-musik. Både manliga och kvinnliga förare körde mer ryckigt än annars då de lyssnade på klassisk musik.

– Generellt kan man dock säga att en bilresa upplevs snabbare med snabb musik och långsammare med mer stillsam, säger Håkan Lidbo.