Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik + politik = sorgligt men sant

"Ha,ha,ha, så jävla ful, moderat, skadedjur." Så kan det också låta när musik blir till politik och tvärtom. Det är punkvänsterns Mattias Alkberg, som sätter tonen i sin nya låt "Nöff, nöff".

Och det är en mörk, dum och sorglig ton. Mörk, därför att det finns ett självklart hånfullt och hatiskt budskap här som man inte kan låta bli att höra.

Dum, därför att det finns ett hånfullt och hatiskt budskap här som man inte kan låta bli att höra.

Sorglig, därför att musik kan vara politisk – och bra – och ha texter som berör ens hjärta, oavsett om det sitter till vänster, höger eller mittemellan. Men det här, det är bara sorgligt.

Men man får väl vänja sig och försöka värja sig. För ju närmare valet vi kommer desto mer sänks villigheten för folk att hålla en viss lägsta nivå på vardagsmoralen, och höjs lusten att håna och förklena de andra.

Det offentliga rummet, som det så vackert kallas, kommer att bli allt mer befolkat av personer som vill ockupera det, för egna mer eller mindre ljusskygga intressen.

Hatet kan vara ett sådant. Hatet är sällan längre än ett klick bort. Hatet mot dem som inte är som vi.

Vi och dem. Vi mot dem. Allianshataren Mattias Alkberg mot "nasseskinnet" Fredrik Reinfeldt och "patrasket" Beatrice Ask.

Plötsligt längtar jag efter Magdalena Ribbing. Ni vet, etikettexperten, hon som kan allt om hur man beter sig i både finrum och vardagsrum. Tänk, om hon kunde klonas och finnas till hands även i de politiska sammanhangen.

Vi behöver någon som vänligt men bestämt säger vad som är rätt och fel. Det är konstigt att vi svenskar som så ängsligt verkar älska att läsa och höra om hur man ska äta och hur man ska klä sig, inte är lika angelägna att vilja veta hur man uppför sig rätt i till exempel musiken och politikens värld.

Så Alkbergs sura uppstötningar. Är det roligt? Är det intelligent? Jag tycker inte det. Jag tycker att det är svindåligt. Nöff, nöff.