Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikern Johan Airijoki: "Det jag gör är ett konstuttryck, det är ingen marknadsföring"

/
  • På onsdag klockan 18.30 spelar Johan Airijoki från Gällivare på Gamla Tingshuset i Östersund och på fredag klockan 19.00 spelar han i Käloms bygdegård.
  • Joahn Airijoki har precis börjat med sitt soloprojekt.    – Nu förstår jag att det finns folk som faktiskt lyssnar på min musik som inte bara är mina vänner.

Rösten är kärv och den breda dialekten är inget han hymlar med i sången. Musikern Johan Airijoki från Gällivare har hittat ett eget uttryck som står ut.
I veckan finns det chanser att se honom live på två platser i länet.

Annons

Som soloartist är det nog få som hört talas om honom, men sätter man in hans namn i sammanhang som banden Parkas, Tusenbröder och Väärt är det nog desto fler som känner till Johan Airijoki från Gällivare.

Tidigare i år kom hans första ep:n under eget namn ”Jag tror det handlar om att”, som spelades in tillsammans med vännen och artistkollegan Kristian Mattson, bättre känd som The Tallest Man on Earth.

LÄS MER: The Tallest Man on Earth gör världssuccé

– Jag bad honom hjälpa mig att mixa plattan, men det blev inte bra. Vi skippade det och spelade in några nya låtar tillsammans istället. Några hade jag redan färdiga och några skrev jag på plats. Man måste ju passa på när man får chans att jobba med en så bra musiker som Kristian, säger Johan Airijoki.

Resultatet blev, som Johan själv beskriver det, musik från det amerikanska deltat fast i Norrlands mossiga landskap.

– Jag hade lyssnat mycket på Gällivare närradio där de spelar en del rock och blues. Inspirationen kom därifrån.

Låttexterna är lika kärva och hårda som Johan Airijokis röst. Textrader som "Jag tror den handlar om att knulla", "Värm ditt huvud i björnfittan" och "Du kan lukta sen på pisset" finns med i låtarna.

– Vissa texter i låtarna är rätt saltiga men jag ville fånga det lokala uttrycket och det där oborstade sättet som man pratar på.

Gilla ÖP nöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Det lokala är ständigt närvarande. Texterna är som små berättelser om livet och om hembygden – både de fina och de fula sidorna.

– Majoriteten i Gällivare tycker att det är kul att jag gör musik men vissa blir nog lite oroliga att jag ska förmedla fel bild. Det finns inte så många röster Gällivare som når ut. Jag når inte så långt, men en bit i alla fall. Det jag gör är ett konstuttryck, det är ingen marknadsföring.

6 november släppt Johan Airijokis debutalbumet ”Vissa saker måste brännas”.

– Det är låtar som ligger mig väldigt nära hjärtat och handlar om mig, min familj och om mitt liv.

Just nu är Johan Airijoki ute på Sverigeturné. På onsdag spelar han på Gamla Tingshuset och på fredag spelar han i Käloms bygdegård.

På varje ort under turnén spelar han tillsammans med vänner och lokala musiker. Under hans två spelningar den här veckan är det Östersundsbon Andreas Axelsson, som bland annat spelar i bandet The Orange Revival, som backar upp honom.

– Det är kul att vara med människor som är entusiastiska över något och det är verkligen Andreas med musiken.

LÄS MER: The Orange Revivals psykedeliska toner ligger rätt i tiden

Imorgon går Airijoki även in i studion här i Östersund. Gaget från spelningen på Gamla Tingshuset besår nämligen av en studiotid.

– Jag ska spela in två låtar. Förhoppningsvis blir det bra och då släpps de snart.

Mer läsning

Annons