Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Punken lever, 40 år senare.

Punken firar 40 år, det firar riksorganisationen Kontaktnätet med en punkturné. Det är Matriarkatet och Hårdgnissel som är huvudakter och i Östersund ansluter även de lokala punkbanden Shitfucks och Dödsmördarbandet.

Annons

Turnén besöker Sandviken, Sundsvall, Örnsköldsvik samt Östersund. Kontaktnätet har tidigare nämnt att det är en turné som görs för att hylla Punken som genre och rörelse.

Matriarkatet är ett punkband från Stockholm som släppte sin debutvinyl ”Antiklimax” under 2015. De är kända för sina liveframträdanden och Gaffa har kommenterat albumet som ”Matriarkatet är precis vad punken behöver – en välriktad pungspark i skrevet på allt vad etablissemang och mansvälde heter”. Det beskriver även deras attityd och med vilken inställning de tar sig an scenen. Med en lagom dos ilska och humor ger sig bandet på allt som är fel med samhället. Kontaktnätet beskriver Matriarkatet som ett av dagens bästa punkband i Sverige.

Matriarkatet består av Gabriella, Ebba, Lina, och Emmy.

Hårdgnissel är ett ungt punkband från Sundsvall som blivit särskilt utvalt för att följa med som support till Matriarkatet under deras miniturné. Bandet består av tre unga tonåringar, Annie, Manfred och Vera, de har precis börjat spela utanför de lokala spelställena. Det är klassisk käftsmällspunk med texter om samhället. Kontaktnätet menar att det är extra roligt att skicka ut ett så ungt band på en turné och att det är en gåva till alla punkälskare.

Shitfucks

Shitfucks består av Gudmar Söderin, Ida Leidermark, Martin Haglund och Patrik Lantz. De har spelat tillsammans sedan 2012 och tillsammans släppt en kassett, en sju tums vinyl samt medverkat på två samlingsalbum. Det är malande trumrytmer utan cymbaler, distad bas, skränig ren gitarr tillsammans med sång som uttrycker upprördhet och jävlaranamma. Bandet har uppmärksammats i bland annat USA där de spelats i podradio och även varit med på topplistor.

Läs hela intervjun med Shitfucks: Shitfucks bjuder på känslomässig misshandel

Patrik Lantz, Ida Leidermark, Gudmar Söderin och Martin Haglund bildar Shitfucks.

DÖDSMÖRDARBANDET

Bandet spelar hardcorepunk och kommer från Hammerdal. Till en början gick de under namnet Veckans Tvätt men bytte för ett par år sedan till Dödsmördarbandet. De har tidigare spelat på bland annat på Livekarusellen men även lite sporadiskt runt om i länet. De har även spelat två år i rad på punkfestivalen i Skogsnäs, Skogs-Punk.

Annons