Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikalisk historielektion med Mattias Enn

Svenska Amerika-Linien
Manus och sång: Mattias Enn
Musiker: Carina E Nilsson
Storsjöteatern 4 november

För en som under några år intensivt lyssnade på stenkaka efter stenkaka på festkvällar i Kalmar är det som att möta kära gamla vänner i denna föreställning av och med estradören Mattias Enn. Här får vi lyssna till svenska klassiker som "Så länge skutan kan gå", "Nordsjön" och "Flickorna i Småland" och evergreens som "Moonlight serenade" och "Begin the Beguine". Mattias är en god sångare och Carina är följsam som ackompanjatör.

Här målas historier kring Amerika-båtarna, och den tiden de korsade Atlanten, upp med både värme, inlevelse och kunnighet. Vi får möta ett antal återkommande karaktärer där Mattias bäst och mest rörande fångar den snåle smålänningen som på hemfärden krasst konstaterar att han borde ha lyssnat på sin far och stannat hemma. Mannen som förlorat alla aktier i Krüger-kraschen, blivit av med sitt patent och sett hustru och barn lämna honom over there återvänder skamset hem till Sverige igen med orden tar man bort skönheten är livet slut.

Hela föreställningen är alltså en musikalisk historielektion som nog även hade roat en yngre publik, jag sänker nog medelåldern i salongen med ett par decennier. Vissa sånger och skämt har passerat bäst föredatum med råge men det är ändå överkomligt när känslan är att jag kan mer om svensk historia nu än innan jag satte mig ned. Jag funderar också om yrket estradör och denna typ av scenkonst kommer att finnas kvar i framtiden? Vilka företags historier kommer då att besjungas?

Betyg: 3/5

Läs mer: Enastående av Quatuor Zaïde

Läs mer: Recension: "Joe Pug är sin egna unika artist och han har allt"