Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musiken i Kall en sommaroas

I somras hade jag förmånen att få lyssna till 60-årsjubilerande Kallkursen. 16 av Sveriges bästa unga stråkmusiker fick vara 14 dagar i Kall och träna för att avsluta med konsert i Kalls kyrka.

Vare sig fru Brummers opera i Fäviken eller den musik som dessa ungdomar spelar är något man kopplar till Kall och glesbygd. Ännu! Synd!

Jag är inte uppvuxen med klassisk musik men upptäckt att även i denna musik finns mycket vackert och njutningsfullt. Det bjöd ungdomarna oss publik på. Det går att njuta när Skogsby-Lasse spelar Kallvalsen liksom när blott 11-årige Angelo Lundström framför Meditiation ur Thais av Jules Massenet. Tack Angelo.

Trots valår sågs ingen representant för våra politiska partier under denna föreställning Hör inte musik hemma i turistkommunen Åre? Var fanns kommunalråden, kulturnämndens folk och alla Kallbor, liksom radio, tv och press?

Byskolan hade lyckats få dessa unga musiker att spela på sin skolavslutning. Grattis alla Kallbarn som har sådana lärare som tillsammans med er fixar det som kan se omöjlig ut.

Kall har Kallgårdens tidigare ägare, Torsten Hising, att tacka för denna möjlighet att sommar efter sommar få lyssna till Sveriges kommande världsstjärnor. Musikens stjärnor har inte saknats i Kall. Minns Skogsby-Lasse och Kristian Oskarsson som ärades med en spelmansträff i somras.

Nu installerar sig nya majoriteter i Åre. Vill du som tar på dig ansvaret för kulturen i kommunen se en utveckling av Kallkursen och spelmansträffen?

Du kanske vill ta ledningen i att göra Kall till en musikens sommaroas . Låt oss göra Kallkursen och Spelmansträffen till stommen i en ny turistisk satsning på Kall? I Åre åker man utför och i Kall äter man och musicerar.

Sören Monvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel