Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musiken ska eka över Hackås

I över 20 år har den spelande Näcken utsetts i Billstaån. I anslutning till att Årets Näck koras hålls i år även Näckenstämman.

Att nakna män och kvinnor sitter i Billstaån och spelar för att trollbinda jury och publik är inget nytt för hackåsborna. Men sedan förra året har Årets Näck utvecklats till en heldag i musikens tecken med en spelmansträff. Nu ekar musiken över Hackås hela dagen när Näckenstämman äger rum. Alla som vill vara med och spela kan ta med sitt instrument och bidra till musiken.

Årets gästmusiker är inga mindre än Bengan och Eva Jansson. Bengan Jansson känns bäst igen med sitt dragspel på magen och han har spelat tillsammans med bland andra Kalle Moraeus i duon Kalle & Bengan och i gruppen Östen med resten.

Den lokale spelmannen Ola Rörborn från Rörösjön är också med och han kommer leda alla spelglada med stråken.

– Jag vågar nästan påstå att han är en av våra främsta spelmän. Han är också en fena på att berätta och spela traditionell folkmusik, säger Annica Persson som är med och arrangerar Näckenstämman.

Hon var med förra året och då spelade medlemmar från familjen Roos med violinisten Peter Roos i spetsen.

– Vår vision är att det ska spelas överallt den här dagen, säger Annica Persson.

Senare under kvällen koras också Årets Näck.

– Det vi vill lyfta fram är att det är en symbol för de manliga och kvinnliga väsen, som i alla tider trollbundit oss människor. Det är inte det nakna som är det viktiga, de ska försöka trollbinda juryn med musiken, fortsätter Annica.

Det var inte förens förra året som kvinnor också fick delta i tävlingen. I år tävlar två kvinnor och fem män om titeln att bli Årets Näck.