Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musiken valde Johan

Winnerbäckfansen har köat hela dagen och trängs vid staketet mot scenen. Halvvägs genom konserten gör Lasse en presentation av sitt band.

– Och på min högra sida de senaste 14 åren….

Fansen jublar redan.

– Johan Persson!

Drygt två månader senare är Johan Persson hemma i Byn utanför Delsbo. Det var här i det stora huset han växte upp, alltid omgiven av folkmusiken.

– Det bästa som fanns var att få sitta uppe på sommarkvällarna när mina föräldrars vänner umgicks och spelade, berättar Johan Persson.

I dag känner de flesta igen honom som en av medlemmarna i Hovet som slog igenom med Lars Winnerbäck. Men allt började med att han ville lära sig spela banjo. När det inte fanns några lämpliga kurser anmälde Johans mamma Lillemor, honom och sig själv till en dragspelskurs som Vuxenskolan arrangerade på Ede skola. Kursen leddes av Klint-Olle.

– Jag kommer ihåg det där med värme. Klint-Olle avslutade varje lektion med att spela ett solonummer, då blev man impad.

Det visade sig att Johan hade en fallenhet för att spela dragspel. Han började uppträda på olika evenemang i bygden när han var sex, sju år.

– Det var väl någon som hört talas om en liten kille på orten som kunde spela dragspel, så då fick jag vara med, berättar Johan.

På somrarna spelade han på olika spelmansstämmor och till julskyltningen fick han sitta i ett butiksfönster iklädd tomtekläder och spela jullåtar. År 1980 fick han vara med i tv-programmet Nygammalt.

– Telefonerna gick varma efter det. Vi packade in oss i bilen och åkte runt på spelningar, hela familjen följde med på somrarna när pappa var klar med slåttern. Mamma älskar musik och vi lyssnade mycket tillsammans när jag var liten.

Som tonåring bildade han hårdrocksband med ett gäng kompisar. Logen inreddes till replokal och de spelade på fritidsgårdar.

– De första låtarna vi gjorde spelade jag dragspel på, ett elförstärkt. Men jag köpte en synt ganska snart. Det såg inte så tufft ut med dragspel, säger Johan Persson och skrattar.

– Vi hade väldigt kul. Att spela var mitt stora intresse. Då hade jag inte en tanke på att stå på en stor scen inför en massa folk.

När det var dags för gymnasiet flyttade han till Hudiksvall och började spela med Örjan Gill. Det var dels egna hårdrockslåtar och dels covers med bandet Fire and Ice. Efter ett år som utbytesstudent i USA började Johan intressera sig för klassiskt pianospel och sökte till en folkhögskola i Härnösand. Studierna där ledde honom vidare till Musikhögskolan i Stockholm.

– Men jag tröttnade på att spela klassiskt. Jag tröttnade på att aldrig få spela som man ville, man gjorde hela tiden någon annans tolkning.

Han bytte inriktning på utbildningen och sedan började han frilansa som musiker. En av de första artisterna han turnerade med var Martin Svensson som hade en stor hit med låten Yeah yeah wow wow. Johan var med på två turnéer.

– Vi spelade på en massa stadsfester och det gav erfarenhet.

Och där någonstans började vägen till att bli en i Lars Winnerbäcks band. Efter rekommendation av Staffan Hellstrand kontaktade Lars Winnerbäck Johan Persson eftersom han behövde en gitarrist till sin turné.

– Jag hade bara hört låten Solen i ögonen av Lasse tidigare på radio. Jag kände inte till honom. Men jag föll snabbt för materialet, jag kände starkt för låtarna och texterna.

Turnén med albumet Kom blev Lars Winnerbäcks stora genombrott.

– Jag var fascinerad av publiken. De var så engagerade, de var riktiga fans. Jag minns en av de första spelningarna där jag fick syn på en skäggprydd äldre man i publiken i blåkläder. Det såg ut som om att han kom direkt från verkstaden. Han sjöng med i varenda textrad. Då fick jag en inblick i vad Lasse betyder, hans unika förmåga att förmedla känslor i sina texter, berättar Johan Persson.

Det har blivit 14 år tillsammans med Lars Winnerbäck, först som en del av Hovet och sedan som en av Winnerbäcks handplockade musiker.

– Det är en stor del av mitt verksamma liv. Det har varit fantastiskt. Krävande. Och overkligt. Det har varit så mycket känslor.

Lars Winnerbäck slog igenom stort och det blev uppslag i kvällstidningarna när det var turnépremiär.

– Det är som att man som artist ska prövas hårt i början, för att se om det håller. Jag kände en stress att leva upp till den storlek som det hela eskalerade till. Jag menar, det var tjugotusen på Zinken på en spelning och över hela stan åkte sl-bussar runt tapetserade med affischer av Lasse och Hovet.

Pressen blev så stor att Johan fick svårt att sova men han ville inte ge upp. Han valde att bearbeta det i stället, han försökte sänka sina egna krav, lärde sig att nej till jobb och tvingades att omprioritera. Han beskriver det som en lång process, att hitta balansen mellan vardagen och turnélivet, att anpassa livet efter vad man mäktar med.

På Lars Winnerbäcks senaste skiva, Hosianna, medverkade inte Johan Persson på inspelningarna på grund av sjukdom i familjen. Han la lite kör i efterhand men när det var dags för turné fick han frågan att följa med igen.

– Under uppehållet hade jag undervisat så jag var taggad och sugen på att spela igen. Jag tar det inte lika hårt längre, och vi får bättre recensioner än vad vi fått tidigare. Jag vet vad vi kan och att vi inte kommer bli sågade vid fotknölarna.

På spelningarna är jublet högt redan innan Lars Winnerbäck och hans band kliver ut på scenen. Men bakom scenen är det full koncentration som gäller.

– Det är uppladdning som inför vilken situation som helst där man vill göra sitt yttersta. Men jag har lärt mig att njuta av det. Nu vet jag att jag inte kommer prestera dåligt eller göra bort mig.

Turnén är avslutad och till våren ska han arbeta som musiker på Stadsteatern i Stockholm.

– Jag är inte van vid att vara en i karaktär och är väl kanske ingen teaterapa. På scen med Lasse är jag mig själv, förhoppningsvis coolare än vad man egentligen är kanske men ändå mig själv, säger Johan och skrattar.

Som en kontrast till musiken bedriver han skogsbruk med sin bror i Delsbo. Och så bygger han på en stuga i Åkersberga. Han har även ansökt om byggnadslov på marken intill föräldrahemmet i Byn.

– Jag behöver den där motpolen, att få jobba med kroppen i naturen. Att snickra har blivit ett lika stort intresse som musiken.

Så kanske återvänder han hem, dit allt började med ett dragspel och hårdrocksband på logen.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här. Jag var och såg Europe i Gavlerinken som tonåring, jag tänkte absolut aldrig tanken att jag skulle stå på en sån där scen senare i livet, aldrig. Tvivlet fanns där, vad ska jag göra? Men om man får uttrycka sig lite fåfängt Oscar Wilde-aktigt, så valde jag aldrig musiken utan musiken valde mig.

Ovanför artikeln kan du höra vad Johan Persson säger om en ny turné med Lars Winnerbäck.

Artikeln kommer från helahalsingland.se.

Therese Nilsson
0650-355 85
therese.nilsson@ht.se