Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musiker från Norge blev riksspelman i Sverige

musik. När det är dags att ta upp ­fiolen från dess låda och spela ett stycke blir Oline Bakkom tveksam.

– Ni får inte filma nu, jag har inte spelat ännu i dag och jag måste få värma upp. Det är en otrolig skillnad från när man precis har börjat och när man har kommit igång, säger hon.

Några minuter senare är det okej att filma och Oline Bakkom börjar spela. Vardagsrummet fylls av tonerna från en brudmarsch som hon komponerat för ett bröllop i Polen. Det låter lite som filmmusik taget från en Arn-film.

– Det är många som tycker att det låter som filmmusik. Vi får se, någon gång kanske min musik är med i en film, säger Oline Bakkom när hon spelat klart.

Sedan 1933 har cirka 740 män och kvinnor blivit utnämnda till riksspelmän i Sverige. Varje år försöker ungefär 90 personer få den åtråvärda titeln, men bara cirka tio av dem lyckas.

Oline Bakkom från norska Rendalen, är den enda utländska riksspelmannen i Sverige.

– Jag har i alla fall inte fått det bekräftat om det finns någon fler än mig, säger hon.

Bakkom flyttade från Norge till svenska Delsbo i Hälsingland 1990. Sedan i höstas bor hon och hennes sambo i Östersund. Sambon, Per Hjärpsgård, är filmkommissionär och har till uppgift att försöka locka filminspelningar till regionen i ett projekt som pågår till 2011. Om de trivs här kan de tänka sig att stanna.

– Jag trivs väldigt bra här och jag träffar ju massor av norrmän när jag går på stan. Det är nästan hälften trönder här, säger Oline Bakkom och skrattar.

har spelat fiol sedan hon var liten och aktivt sedan hon var 19 år. Under många år drygade hon ut musikerkassan med att jobba som lärare, sedan några år tillbaka livnär hon sig som spelman. Hon är nyss hemkommen från Röros marknad, där hon spelat i en vecka.

– Jag älskar min fiol, jag spelar varje dag och jag kan inte leva utan det, säger hon.

Tillsammans med bandet Dalakopa har hon gett ut cirka tio album. Hon komponerar mycket själv och arbetar på en skiva med eget material. I fyra år har hon jobbat med skivan, anledningen till att det tagit så lång tid är bland annat att hennes gitarrist flyttat till Afrika i två år.

– Jag funderar på att ta in en annan gitarrist, men det är inte helt enkelt för vi har spelat tillsammans i flera år och ar ett speciellt uttryckssätt ihop.

gitarrist på gång och målet är att skivan ska komma innan årsskiftet.

Oline Bakkom spelar mest folkmusik, hennes egen musik kallar hon för folkmusik åt samtidshållet.

– För mig är det viktigt att uttrycka sig. Det är inte samma sak att spela andras låtar. Att spela egna är lite som att använda egna ord.

För att hålla sig i form simmar Oline Bakkom flera gånger i veckan. Att spela fiol sliter på axlar och leder och vissa spelningar kan vara i flera timmar i sträck.

– Man blir väldigt sliten och man kan bli trött av de långa bilresorna. Barne är stora nu men när de var små hade jag ständigt dåligt samvete för att jag var borta mycket.

Men yrkets fördelar väger så klart upp nackdelarna.

– Jag kan spela hela dagen hemma, själv i mitt vardagsrum. Och kommer man igång bra och får en bra dialog med de man spelar med och publiken, då finns det inget bättre. Då är det bara bäst.

riksspelman måste man spela upp inför en jury. Bakom arrangemanget står Zornmärkesnämnden i Svenska Folkdansringen.

, minst 16 år, har rätt att pröva spela inför juryn. Juryn avgör om spelningen har sådan kvalité att det leder till diplom, ett Zornmärke i brons, silver eller guld. Får man ett silvermärke utnämns man till rikspelman.

och uppspelningarnas syfte är att öka intresset för den svenska folkmusiken.

riksspelmän spelar fiol men det har även utsetts riksspelmän i durspel, nyckelharpa, klarinett, kohorn, kulning, munspel och svensk nyckelharpa.

i guld kan man inte spela upp för utan det ges ut till synnerligen framstående traditionsbärare.

www.folkdansringen.se

och wikipedia.org