Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikexportpriset till Avicii

Avicii, Abba och Ten Music Group. Det blev pristagarna när regeringens musikexportpris delades ut för 16:e gången.

Avicii får regeringens musikexportpris för 2013. Housestjärnan, som egentligen heter Tim Bergling, släppte sitt debutalbum "True" i höstas. Han rankas som en av världens absolut mest framgångsrika dj:s.

Avicii var inte på plats under prisutdelningen på tisdagen eftersom han är på turné i USA, men tackade för priset via länk.

Årets nominerade till priset var förutom Avicii även Carl Falk & Rami Yacoub, Icona Pop, Nina Stemme och Watain.

Vid ceremonin på regeringskansliet i Stockholm delade handelsminister Ewa Björling (M) även ut ett hederspris till Abba. Priset mottogs av Benny Andersson.

– Abba kunde tyvärr inte komma, så de skickade mig i stället. Tack för att ni håller liv i oss, sade han.

Musikexportpriset har delats ut sedan 1997. Nytt för i år är ett hedersomnämnande för "insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering". Det gick i år till bolaget Ten Music Group.

Bland tidigare års pristagare finns bland andra Björn Ulvaeus och Benny Andersson, Max Martin, Robyn och Swedish House Mafia. Förra året gick musikexportpriset till Shellback och hederspriset till Refused.