Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikhistoria med Van Morrison – coolt, svängigt och trivsamt

 
Storsjöyran 2016
Visa alla artiklar

Van Morrison är årets största artist på Storsjöyran. Han inledde fredagen med gott humör, fantastiska låtar och ett band som var extra allt ut i fingerspetsarna. Trots att han passerat 70 med råge bjöd Sir Van på en mycket värdig konsert under dryga 90 minuter.

BILDSPEL: Storsjöyran är i gång – se alla bilder här

Vi var många som var lite oroliga. Trots rapporter från sommaren om den ena spelningen piggare och roligare än den andra vet vi ju att han kan välja att vara extremt introvert och gränsande till tråkig. När bandet började jazzigt med både trumpet, ståbas och allt infann sig lite oro? Sir Van presenterades just så och in kom han med sedvanlig hatt på huvudet och solglasögonen och saxofonen på. Ja, hur skulle det bli?

Vi behövde inte vara oroliga länge. Vi var egentligen redan från start ute på en mycket trivsam 90 minuter lång vandring i Van Morrisons drygt 50-åriga musikhistoria. För den riktigt breda publiken blev fjärde låten det stora uppvaknandet. "Someone like you" är ännu en av alla de låtar där många säger "Va, har han skrivit den". Och den typen av kommentarer fälldes hela tiden runt mig i publiken.

Med oss på denna musikhistoriska resa var ett band av guds nåde. Herregud, vad de kunde få allt att svänga oavsett om det var jazz, soul, funk, ska, country, rock, blues och säkert något mer. Dave Kearys briljanta gitarrspel, Paul Moores ständigt leende stå- och elbas, Mez Cloughs varierade trummor, kapellmästaren Paul Moran på trumpet och alla tänkbara keyboards och Dana Masters på högklassig soulkör och växelsång.

Vid guldmikrofonen stod han stadigt Van Morrison. Hans röst förmedlade känslor som inte syntes i hans ansikte. De höga tonerna fick Dana sköta men känslan stod han för hela tiden. Det märktes i allt att både Sir Van och bandet trivdes. Små nickar mellan varandra, många leenden mellan musikerna. Har man inte ägnat sig åt mellansnack på 50 år så börjar man inte nu. Allt som sades var att han bad oss tacka bandet och han tackade oss. Det räckte bra.

Totalt blev det hela 25 låtar. Där fanns hela Them-trippeln med "Please don´t go", "Here comes the night" och avslutande ösiga "G-L-O-R-I-A". Vi fick jättehitar som en stämningsfull "Have I told you lately" och en skönt uppjazzad "Brown eyed girl". Flera av hans bästa upptempolåtar kom och vi som älskar "Jacke wilson said(I´m in heaven when you smile)" kunde med stora leenden stå och dansa torget runt till denna pärla.

Hela konserten blev en på nästan alla sätt överraskande och positiv upplevelse. Visst, inget publikfrieri och det var känsla i stället för energi, men det var väntat. Kanske rösten har varit bättre, men också sämre. Jag tycker rösten var fantastisk. Och i sann anda från världens stora entertainers gick han av scenen och lät bandet avsluta konserten helt ensamma på scenen. Att sedan det fanns de som klagade på att han inte snackade, att han inte dansade, att där inte var någon ljusshow och en massa sådant. De visste nog inte vem de kommit för att lyssna på ...

Betyg: 4

FESTIVAL-TV:

Följ sändningen från Stråket

Har östersundarna koll på Van Morrison?

Martin Johansson i samtal med Ellen Sundberg: "Jag vill bo kvar här”

KRÖNIKOR:

Magnus Olsve: Blackies verkliga kvaliteter sitter i de små gesterna

Maria Lindholm: Har jag matförgiftat dig, Van Morrison?

PREMIUM:

Inför Bob hund på Yran – ett av vår tids största liveakter

Storsjöyran – 10 konserter vi minns del 1: "Fick köra BB Kings kavaj i taxi från Arlanda"

Storsjöyran – 10 konserter vi minns del 2: "Gaga köpte läsk på Frösön"

ÖVRIGT:

Vacker vinyl väcker nostalgin till liv

Tolv år senare – Dubkollektivet, nu som The backbeat conspiracy, återvänder till Yran

Arrangörerna inför årets Storsjöyra: "Det är fullt ös i Yranfabriken!"

Vi testar maten på Krogstråket

VÄDER:

Risk för regn men skippa paraplyet – så blir Yranvädret i natt