Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikhjälpen gav över 30 miljoner

30 489 975 kronor skänktes till förmån för Musikhjälpen och kampen för att stoppa hiv.
När programledartrion släpptes ut ur glasburen på Stora torget i Uppsala under söndagskvällen stormade känslorna.

Viljan att bidra i kampen mot hiv är stor. På de sju dagar som insamlingseventet Musikhjälpen pågått har inte mindre än 30 489 975 kronor skänkts för att stoppa spridningen av viruset. Årets programledare Kodjo Akolor, Petter Alexis Askergren och Linnea Henriksson har fått besök av en rad kända artister och gäster i den uppställda glasburen på Stora torget i Uppsala.

Och känslorna stormade under de sista skälvande minuterna då flera av programledarna hade svårt att hålla tårarna borta.

– Engagemanget, att folk velat bidra så mycket, är fantastiskt, säger Petter Alexis Askergren.

Hela Sverige har stöttat Musikhjälpens insamling. Totalt har Musikhjälpen kunnat räkna till rekordsiffran 235 000 engagemang i år.

– Otroligt roligt att Musikhjälpen återigen slår rekord i antal engagemang och vi vill verkligen tacka alla som varit med och kämpat med oss den här veckan, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen.

2013 gick insamlingen till kampen för alla tjejers rätt att överleva sin graviditet. När fjolårets programledartrio Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor och Emma Knyckare steg ut ur glasburen efter sändningsveckan hade 180 000 engagemang registrerats och den insamlade summan var vid tidpunkten 28,4 miljoner kronor. I efterhand korrigerades totalbeloppet till 31,2 miljoner koronor.

Den slutgiltiga siffran för årets insamling kommer också att justeras då öromärkta pengar vanligtvis fortsätter att komma in även efter Musikhjälpen-veckan.

Pengar har bland annat kunnat skänkas genom att önska låtval. Årets tre mest önskade låtar var Hoziers "Take me to church", Broder Daniels "Shoreline" och Kents "Utan dina andetag". Musikhjälpen har funnits i Sverige sedan 2008 och är ett samarbete mellan Radiohjälpen, Sveriges Radio och Sveriges Television.