Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikladdande ungdomar inga brottslingar

Centerpartiets Ungdomsförbund håller riksstämma i Östersund 1–3 maj. Närmare 200 unga centerpartister debatterar politiska frågor och beslutar om framtidsinriktning av CUF:s politik. Nya Ipredlagen kommer att vara ett av ämnena på CUF-stämman.

Den som fildelar kan krävas på skadestånd av musikindustrin som genom lagen getts tillstånd att få IP-adresserna, det vill säga varje dators egen identitet.

Det är orimligt att ungdomar som laddar ner musik för eget bruk görs till brottslingar. Förstår ens alla barn och ungdomar att det är olaglig verksamhet?

Även om föräldrarna har ansvar att informera går det inte bevisa vem som suttit vid datorn men den som äger IP-adressen riskerar ändå skadestånd. Ungdomar lever livet på nätet lika självklart som de lever livet i övrigt.

 Lagstiftningsprocessen kommer aldrig att hinna ikapp teknikutvecklingen. Redan idag finns tekniska lösningar som gör det möjligt att dölja sin IP-adress. Det gör att de som fildelar mycket och de som sysslar med tung brottslighet som exempelvis ekonomisk brottslighet och barnporrbrott, nu fått chansen att göra sig anonyma. De som finns kvar att jaga är tonåringar som laddar ner sin favoritartist.

Vi vill därför att nytänk görs för att hitta en lösning som både garanterar betalning för upphovsrättsinnehavare och tar tillvara teknikutvecklingens möjligheter till nya affärsmöjligheter.

Det gör inte dagens lagstiftning. Därför menar vi att det är dags att starta en diskussion om hur framtidens upphovsrätt ska se ut.

, förbundsordförande CUF
, distriktsordförande CUF Jämtland/Härjedalen
, oppositionsråd Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel