Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikvideo spelades in under Frösöbron

Omtagning, omtagning. Filminspelning är tålamod, även om det är en kort musikvideo på några minuter.

– Fantastiskt bra. Vi ska göra om det, ropar regissören Robert Singleton på göteborgska till Svea Nilsson, 89, en av aktörerna som han hittade dagen innan och som styr sin rullator i det knaggliga gruset .

– Han haffade mig när jag var ute på stan, berättar Svea Nilsson och tar en kopp kaffe och en macka som står uppdukat under Frösöbron.

Hon var inte sen att nappa på erbjudandet. Klart hon ville vara med i en musikvideo med klimatbudskap.

Det är skugga under bron och ganska kallt och för alla som snart ska göra saker i bakgrunden till frontfiguren Erik, alla de som bara står och väntar, är det ganska ruggigt.

Alaveh, iransk student på Miun sedan sju månader tillbaka, huttrar. Hon är klädd i fotsida mönstrad klänning och hon talar engelska. Också hon är ombedd att vara med av regissören Robert. Alaveh berättar att hon självklart känner till Östersunds persiska stolthet, popbandet Abjeez. De är jättekända i Iran, berättar Alaveh.

– Musik är förbjudet i Iran så när det är två tjejer som sjunger så tycker man att det är - wow, säger hon.

Under tiden är det ännu en omtagning. För detta handlar inte om Abjeez utan om en helt annan musiker, en debutant. Fast ändå inte. Erik Wennergren från Undersåker var med i både Hindenburg och Suspicious Leftovers. Nu är han redo för att släppa sin första egna singel och med den kommer en musikvideo.

Erik står framför kameran och framför Robert. Han börjar sjunga, eller mima till musiken, och så kastar han iväg badbollen i form av en jordglob. Detta kast måste tas om. Vi som står bredvid får höra introt många gånger. Också när Svea går i bakgrunden och efteråt beklagar att det var knöligt i gruset för rollatorn.

– Det svänger, den sätter sig, säger en kvinnaom introt.

De första raderna, det är de vi har hört sisådär en 20 gånger, handlar om klimattopp-mötet i Köpenhamn, det som skulle bli jordens räddning och bara pös ihop till ett intet. ”I was there, saw it happened, we did our best to protest. All the time we were shouting there is no planet B”.

– Symboliken handlar om att jorden angår oss alla oavsett vad vi håller på med, förklarar Erik det faktum att cyklister, Svea, skatare, fäktare och en massa andra syns på rampen bakom honom.

– Det förekommer en massa fordon som inte går på fossila bränslen, fortsätter han innan han blir tillbakaropad av Robert för ännu en tagning.

Ska du åka på Rio-mötet i midsommar, det som hålls 20 år efter det första Rio-mötet 1992 när hållbar utveckling myntades?

– Nej, det skulle vara dubbelmoral att flyga fram och tillbaka. Jag vill inte flyga någonstans och bara vara borta en kort vecka, då ska det vara en längre period.

På onsdag 13 juni släpps låten och då spelar Erik Wennergren på Gamla tingshuset. Regina visar musikvideon. Om den är klar då.