Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muskulöst, finstämt och luftigt

På tv:n härskar Mellon, men ändå lyckas ett modernistiskt jazzband som Tonbruket fylla aulan på Birka folkhögskola lördag kväll så pass att några åhörare får nöja sig med ståplats.

Självklart spelar det roll att bandets grundare Dan Berglund är från länet Att gruppen fått Grammisar för alla sina tre skivor gör säkert ännu fler nyfikna.

Och Tonbruket levererar en makalöst tajt spelning med ett varierat uttryck som spänner från skiraste luftiga toner i sånger som "Closing", "Lilo" och "Gripe", bort till stenhårt pulserande sväng i exempelvis "Monstrous Colossus" från debuten och "Vinegar" från förra skivan.

Den senare och "The harmonist" från senaste hör till mina stora favoriter.

Tonbruket förfaller aldrig till trista soloutflykter, sådana där publiken förväntas applådera mitt i låtarna.

Istället fungerar de verkligen som en väloljad enhet och fokuserar på melodierna, som mer än en gång ger mig associationer till filmmusik.

De blandar allt från arabiskt snirklande slingor till skir folkmusik och, inte minst, pumpande rock, där Johan Lindströms steel dominerar ljudbilden med sitt svajande eko.

Martin Hederos spelar kraftfullt och energiskt, Dan Berglund är blytungt behärskad och Ola Hultgren som ersatte Andreas Werlin på trummor gör utmärkt ifrån sig.

Publiken ger stående ovationer och det är bara att lyckönska oss som gick dit till en ovanligt maffig och köttig konsertupplevelse.

Att få uppleva sådana spelningar är en ynnest var de än inträffar. Grattis Östersund!

Betyg: 5/5