Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket kvar att bevisa för ACB Laminat

Det har nu gått två månader sedan ACB Laminat ställde in sina betalningar och inledde en rekonstruktion av företaget, men fortfarande är det ovisst om företaget överlever.

På ett år har företaget närmast halverat antalet anställda och gått från drygt 300 till cirka 170 i dag. Senast i februari varslades 81 personer om uppsägning. Samtidigt hade ACB Laminat 40 miljoner kronor i leverantörsskulder och genomgår en rekonstruktion. Från den stängda fabriken i Svenstavik har maskiner flyttats till Skanderåsen, och i Brunflo har en av de två linjerna för spånskivetillverkning stängts.

förtvivlat för att det här ska sluta på ett lyckligt sätt, säger vd Hans Ederwall.

Företaget måste nu visa att det kan producera och komma upp i både större volym och högre kvalitet.

– Likviditeten är inte problemet just nu, utan det är att komma upp i produktionsvolym och det inom två–tre veckor.

är företaget nästan framme vid målet att producera 130 000–135 000 kvadratmeter spånskivor på bara en linje. Medan det i Skanderåsen handlar om att få till bättre flöden när nya maskiner från fabriken i Svenstavik flyttar in samtidigt som nya ovana arbetslag måste trimmas samman och nya produkter introduceras.

– Får vi i hop allt det här så klarar vi både produktion och lönsamhet. Men vi måste ha alla med oss, annars fixar vi inte det här.

– Ikea har en avvaktande roll tills vi visar att vi blir en pålitlig och stabil leverantör. Men får vi upp produktionen så blir företaget lönsamt, och då kommer Ikea att tro på oss.

Hans Ederwall tror att få organisationer har genomlevt det ACB Laminats anställda fått göra det senaste året. Läget betecknar han som fortsatt besvärligt, och han vill inte lämna några odds om framtiden.

känner jag att det här kommer att landa positivt, för vi har bestämt oss för att reda ut det här. säger Hans Ederwall.