Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket mygg i sommar – och värre ska det bli

Myggplågan kommer att bli värre än vanligt i år och inte nog med det. Framtidens somrar tros bli långt mer myggrika än vad vi är ­vana vid i dag. Myggexperten Jan Lundström förklarar varför.

Annons

Så fort solen lyckats värma upp länets jord så pass att människorna vågar kasta kläderna, då kommer också myggen. Och vad vore en svensk sommarnatt utan de klatschande och klappande ljud som ekar över nejden emellanåt.

Men medan de flesta hukar, viftar och svär åt de små blodsugarna finns det andra som rent av är glada för att de finns. Jan Lundström är en av dem. Han är forskare på Evolutionsbiologiskt centrum på Uppsala Universitet och tjänar sitt levebröd på att studera myggor.

Vilken funktion har myggan i naturen egentligen?

– Myggan har en speciell uppgift i naturen och det är att maximera sin- och sina avkommors överlevnad. Folk verkar tro att insekternas funktion här i världen är att bli uppätna av fåglar, men inga insekter finns till av den anledningen. De finns till för sin egen överlevnad i en mycket bister värld, precis som du och jag, säger Jan Lundström.

Enligt honom är fåglar inte ens särskilt förtjusta i de 47 olika myggarter som sticker människor, de så kallade stickmyggorna. Däremot tycker stickmyggorna om att dricka fågelblod.

I sommar kommer länsborna att få uppleva mer än vanligt av dessa myggarter och Jan Lundström förklarar varför.

– Det har varit en snörik vinter i hela Sverige och nu när snön har smält finns gott om stillastående vatten i skog och mark. Det passar de uthålliga skogsmyggorna väldigt bra, för de övervintrar under snötäcket och har nu massor av ställen att lägga larver på, säger han.

Men även om länsborna nu har en riktig myggsommar att se fram emot är det ändå bara en försmak om vad som väntar i framtiden, om prognoserna stämmer.

– De klimatförändringar vi ser nu ändrar myggornas förutsättningar. Vi kommer att få varmare somrar och mer regn i framtiden. Det är mycket gynnsamma förhållanden för myggorna som gör att de kommer att sprida sig och blir allt fler, säger Jan Lundström.

Vilket är den myggtätaste plats du någonsin varit på?

– Nedre Dalälven. De har enormt mycket mygg där, säger Jan Lundström.