Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket tyder på att S och V fortsätter styra

Mycket tyder på att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet behåller makten när landstinget övergår i Region Jämtland Härjedalen vid årsskiftet. Men läget var fortfarande oklart vid 1-tiden i natt.

Efter midnatt visade rösträkningen att S och V samlat ungefär 47 procent av rösterna i valet till landstingsfullmäktige, vilket är ungefär lika hög andel som 2010 och då räckte det med minsta möjliga marginal till att få över hälften av mandaten. Fram till november 2013 ingick också Miljöpartiet i majoriteten. Hur mandaten faller ut den här gången är för tidigt att säga och Ann-Marie Johansson (S) var inte beredd att ta ut något i förskott vid 23.45-tiden på söndagskvällen eftersom endast hälften av valdistrikten då var räknade. Men mycket tyder på att hon får den tyngsta posten i länspolitiken, ordförande i regionstyrelsen, och om det blir så har hon planer för vad hon vill uträtta.

– Det handlar om att trygga en bra sjukvård för alla i Jämtlands län. Vi har den långsiktiga utvecklingsplanen för ekonomin och vi ska arbeta för att få ner ohälsotalen i hela länet. Jag hoppas att andra partier också hjälper till så att vi kan jobba tillsammans, säger hon.

Oppositionen har ofta kritiserat Socialdemokraternas långa maktinnehav i landstinget, över 90 år. Robert Uitto (S) konstaterar att mycket tyder på att Socialdemokraterna får förnyat förtroende.

– Väljarna tittar inte på hur länga man har suttit, utan man ser till politiken och väljarna verkar vara ganska nöjda, säger han.

Johansson och Uitto är djupt oroade över Sverigedemokraternas kraftiga ökning. SD ser ut att få närmare 7 procent i landstingsfullmäktige.

– Det här länet ska vara känt för att alla är välkomna hit. Oberoende av SD:s ställning i regionfullmäktige, säger Robert Uitto.

– Med fler jobb och möjlighet till bostäder och möjlighet till ett bra liv så kommer deras stöd att sjunka, säger Ann-Marie Johansson.

När 82 av 89 valdistrikt var räknade hade Miljöpartiet på 6,0 procent och i vilken konstellation partiet kommer att ingå i är inte klart ännu. S och V är intresserade av att diskutera ett samarbete igen, men Anna Hildebrand (MP) var inte beredd att ge några besked på valnatten.

– Jag har inget svar på det nu, det tar några dagar, säger hon.