Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myhr tar plats i damlaget

Hedes Sofia Myhr är den stora sensationen i Sveriges nya A-landslag. Johan Hagström byter ut hela damlaget och plockar in tre (!) juniorer.
– Vi har kollat utvecklingspotentialen när vi tog ut laget, säger Johan Hagström.

Aldrig tidigare har en svensk förbundskapten presenterat så många nya namn i ett A-landslag. Åtta (!) profiler försvinner samtidigt som hela damlaget blir nytt.

På ledarsidan tackar Jonas Johansson nej till en fortsättning. Han blir istället ny tränare i USA.

Hagströms närmaste man blir förre världsstjärnan Mattias Nilsson, Östersund, som efter två år i Brasilien (!) blir den näst "mäktigaste" personen för Sveriges A-landslag.

Bland åkarna försvinner nästan tio namn.

Björn Ferry, Carl Johan Bergman, Anna-Karin Strömstedt och Elin Mattsson lägger sina gevär på hyllan.

Elisabeth Högberg, Jenny Jonsson, Ingela Andersson och Åsa Lif är petade.

Damlaget består nu av tre juniorer och en nybliven senior: Sofia Myhr, Hanna Öberg, Anna Magnusson samt Mona Brorsson.

– Det kommer att bli fem damer, men vi har ännu inte funnit den femte personen som ska göra oss slagkraftiga på sikt, menar Johan Hagström.

Mona Brorsson blir ankaret i damlaget. Hennes främsta merit är ett EM-guld för U23. De övriga tre tillhör alla världseliten bland 19- och 20-åringar.

– Sofia Myhr har visat att hon kan matcha våra svenska seniorer. Hon har extremt höga toppar, säger Hagström om Hedetjejen, samtidigt som han pekar på hur svårt det varit att ta ut laget.

Vari har svårigheten legat?

– Vilken strategi vi ska ha med tanke på att vi tittar fyra år framåt, säger Johan.

Samtidigt är det bara en träningstrupp. När VC-premiären avgörs i Östersund, 30 november-7 december, kan det vara andra åkare som representerar Sverige.

– Det är inte säkert att det blir de här som kommer att tävla i vinter. På damsidan har vi en plats öppen. En sån som "Bettan" kan komma tillbaka.

Hur reagerade hon (på petningen)?

– "Bettan" reagerade precis som man ska göra. Hon kommer att satsa för fullt för att visa att hon tillhör VC-laget.

En åkare som dock lägger av är Elin Mattsson.

– Elin tycker inte att hon har utvecklats och då vill hon inte lägga ned så mycket tid. Ingela och Åsa har varit långtidsskadade och även sjuka och då går det inte att vara med i ett lag just nu.

På herrsidan var det mycket enklare att ta ut landslaget. De som var närmast en plats var Simon Hallström och Tullusgrabben Martin Ponsiluoma.

– Martin har en hög kapacitet. Det är upp till honom hur bra han vill bli.

Generationsväxlingen både bland åkare och tränare innebär att det inte finns någon plats för Wolfgang Pichler.

– Nej. Vi kanske ringer honom senare för tips och råd.

Men varför vill du inte ha honom med?

– Jag känner att jag vill ha Mattias som bor i Östersund och som nyligen varit aktiv. Han vet vad det innebär att tävla på högsta nivå.

Är inte Nilsson för snäll?

– På sidan är han snäll, men inte som tränare. Han kan köra hårda pass och är också bra på teknik och att jobba med de aktiva.