Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myllrande multikulti med Mynta

En vemodig slinga svensk folkmusik rinner ur amerikanske Dallas Smiths klarinett.

Han garnerar med introt ur Alfvéns Midsommarvaka. Snart faller mexikanske Santiago Jimenez in på sin fiol, indiske tablamästaren Fazal Qureshis fingrar börjar smattra mot trumskinnen och Mynta är i full gång med Gånglåt från Laggars.

Aulan på Birka folkhögskola är fylld till sista plats och de 30-årsjubilerande världsmusikerna i Mynta har snart avverkat sina sex spelningar i länet.

Storvuxne basisten Christian Paulin som startade bandet 1989 berättar om då han skrev gånglåten som är tillägnad sommarställed på Ljusterö, hur bandet förändrats genom åren och varför de nu firar 30-årsjubileet med turnén.

Publiken är omgående med på noterna och lyckas behålla en dubbeltakt i en låt som trummisen Sebastian Printz-Werner klappar in och gitarristen Max Åhman fyller ut.

Nyss har de gett ut en samlingsskiva och jublieumsturnén avslutas nu på lördag. Efter spelningen på Birka hann de också med Hov på Jamtli, som bjöd på världsmusikmat för att anknyta till de multikulturella gästerna.