Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mylthan flödar åter i parkerna

Nu intar den parkerna igen, den ambulerande minifestivalen Mylthsylth i parken. Men i år får parkscenerna sällskap av en asfaltsplätt som ska blomstra av toner.

Bakom arrangemanget står Mylthsylth kulturförening som bildades för några år sedan.

– Idén föddes när jag reste runt i Sydamerika. Jag upptäckte att de hade evenemang som inte var så pretentiösa. Det var mer gräsrot, nära och personligt. Människornas möten var viktigast, säger Jonna Hylén.

Så på sommaren för tre år sedan hölls den första "Mylthsylth i parken" och namnet kommer som underförstått från Jämtlandsskogarnas guld, något som vi kan vara stolta över. För det är precis vad kulturföreningen själva är. De bor inte alla kvar i länet längre, men är så stolta över det att de vill ordna festivalen här.

Första året agerade tre parker arena och andra året tillkom Surfbukten.

– Parker är väldigt neutrala platser. Där finns ingen ålders- eller klasskod. Vi vill visa att det inte behöver vara så krångligt att anordna spelningar. Det behöver inte finnas en scen, har du en fin plats så finns det potential, säger Jonna

De kommer att använda den ambulerande cityscenen två av de tre tillfällena, i Surfbukten och på Stortorget. I Björbackaparken ska de dock bygga upp en scen från grunden. Det blir första gången Mylthsylth använder Stortorget som arena och trots att det inte är en park platsar den, tycker Jonna.

– Det känns jättekul att vi kan nå ut till fler, för en konsert på Stortorget kan man faktiskt snubbla över på ett annat sätt än på de andra ställena. Här går det förbi mycket folk och vi hoppas kunna kicka liv i betongen.

Det råder delade meningar om torget, vad tycker ni?

– Det är ganska tydligt att torget är byggt för en sak, så man får väl ta tillvara på det. Torget är hjärtat i staden och finns det inte träd och buskar här får vi väl sätta toner på det i stället. Surfbukten är också kul eftersom det är gränsöverskridande, kultur möter sport.

Mylthsylth inleds på lördag i Björkbackaparken med Klas-Henrik Hörngren Trio, Syster Dynamit och Lumberjack and the suits. Den förstnämnda är en nystartad grupp med medlemmar utspridda i Göteborg, Stockholm och Östersund som "spelar egen musik i jazzland". Syster dynamit bjuder på svensk visprogg och är ett Göteborgsbaserat band med rötter i Revsund. Lumberjacks and the suits är femmanna-strängbandet från Jämtland som lite skämtsamt kallar sin musik för "bluesgrass". Musiken är inspirerad av amerikansk rootsmusik och är en blandning av americana, bluegrass, country och old time.

– Artisterna som uppträder ska alla ha en lokal förankring, men vi tycker också det är kul att bjuda in band som har någon anknytning till länet, men som inte bor här längre. På det sättet skapar vi möten mellan musiker och kontakter är viktigt.

Inträdet till Mylthsylth i parken är frivilligt och majoriteten av pengarna går till biståndsprojekten "Ingen människa är illegal" och "Allmata productions"(stavas?), ett jordbruksprojekt i norra Mali.

I samband med konserterna säljs fika och egenproducerat hantverk från några av länets unga hantverkare.