Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myndighet kan lämna länet

Arbetsmiljöverket kan lägga ner sitt kontor i Östersund. I stället ska arbetet utgå från Sundsvall, det framgår i ett nytt förslag.

– Det blir en utmaning för oss, säger Berndt Jonsson, enhetschef för verksamheten i Västernorrlands – och Jämtlands län.

I dag har Arbetsmiljöverket 17 kontor runt om i landet. Men i ett nytt förslag från myndigheten framgår det att dagens 17 kontor ska bli elva. Det innebär i sin tur att kontoret i Östersund, där sex inspektörer arbetar, läggs ned. Regionkontoret i norr kommer att ligga i Umeå, med en filial i både Luleå och Sundsvall.

– Inspektörerna i Östersund kan förlora sin samlingspunkt. Det blir absolut en utmaning att få det att fungera på ett bra sätt. Det kan bli så att de går miste om den sociala biten och det är ett problem, säger Berndt Jonsson.

Han betonar att det trots omorganisering inte är tal om att minska antalet inspektörer i Östersund.

Anledningen till att myndigheten vill stänga ner ett flertal kontor i landet är för att spara pengar.

– Vi har en hårt ansträngd ekonomi. Myndigheten vill minska kostnaderna och det här är en kostnadsreducering. Ambitionen är också att effektivisera verksamheten med tydligare styrning och ledning, säger Berndt Jonsson.

En av inspektörerna som arbetar i Östersund är Ronny Ylander. Han säger att han inte har fått höra hur arbetet kommer att påverkas om kontoret i Östersund läggs ned.

– Men jag hoppas verkligen att de som bestämmer tar hänsyn till vår arbetsmiljö när de planerar hur vårt arbete kommer att se ut, säger han och fortsätter:

– Det är bra att ha det sociala perspektivet i fokus. Jag känner att det är viktigt att träffa kollegor och diskutera olika frågor. Det är en förutsättning för det arbete som vi genomför, säger han.

Senast 5 november ska ett beslut fattas. Just nu sker förhandlingar med de fackliga organisationerna.