Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myrar blir vinterväg för timmerbilar

Förr i tiden var det vanligt att man gjorde vintervägar när timret skulle transporteras ur skogen. Men det fungerar fortfarande och vid Rytjärn mellan Hede och Särvsjö har tunga timmerbilar kört över myrar.

– Är det bra mark och att vägen trampas tidigt på vintern är det ett perfekt sätt att köra ut virke, säger åkaren Ulf Jonsson.

Vinterväg över myrar var vanligt förr i tiden när man använde hästar för att få ut virket. Gör man rätt och att vädrets makter inte ställer till det fungerar det även bra nuförtiden.

– Visserligen var det på håret att vi fick ut virket uppe vid Rytjärn. Det har varit ordentligt varmt på dagarna och vi hade hoppats att på lite värre kyla på nätterna. Men det gick bra och de sista stockarna kördes ut på fredagsnatten, säger Ulf Jonsson.

Det är Enar Grubb, Hede, som äger skogskiftet och det är även han som ordnat den drygt 1 kilometer långa vintervägen. Redan i december började han att trampa myren med traktor för att tjälen skulle få ordentligt grepp.

– Jodå, det har blivit några vändor med traktorn för att få till vägen, dessutom har jag vattnat, säger Enar Grubb.

Totalt är det runt 2 000 kubikmeter virke som avverkats vilket innebär att det blev 50 fullastade lastbilslast. Ett lastat ekipage väger 60 ton.

– Som tur är har det varit ganska kallt på nätterna, men på dagarna har det varit för varmt så nu kör vi ut virket tidigt på morgonen och under natten, säger chauffören Rommy Stenvall från Sveg.