Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myriam och Mozaik bakom kulturhelg för västpapuanernas frihet

Det var egentligen ett andrahandsval att åka till Västpapua. Nu har Myriam Lundberg engagerat hela sin kör i projektet att skapa uppmärksamhet kring befrielsekampen i landet. I två år har de arbetat med projektet ”Morgonstjärnan”, i helgen avslutas det med konserter, föreläsningar, dansföreställningar och workshops.

Allt för att Västpapuas invånare en dag ska få ett fritt land.

Hon ville till Tibet. Det var en resa hon drömt om att göra i 20 år. Men när det var dags att åka, 2008, startades demonstrationer och uppror i Tibet mot Kinas styre och hon nekades inresa.

Som andrahandsval hade hon Västpapua, ena halvan av ön Nya Guinea och styrt av Indonesien. Det visade sig att reseföretaget som hjälpt henne med resan till Tibet även anordnade resor till Västpapua, och nu hade de en plats kvar. Den tog Myriam Lundberg.

Snart kände hon att hon kommit rätt.

– När jag var där, och befann mig i en hydda hos en av stammarna, upptäckte jag att jag ett år tidigare hade drömt om just den här platsen, berättar Myriam Lundberg.

Myriam Lundberg är sångpedagog och arbetar på Palmcrantzskolan. Hon är även ledare för kören Mozaik. Den första resan till Västpapua varade en månad, men redan vid avfärd lovade hon att komma tillbaka. Det gjorde hon 2009, och då stannade hon i fyra månader. Syftet med resan var att spela in urinvånarnas sånger. Men hon insåg snart att folket hon besökte hade ett behov att få annat än bara sånger inspelat.

– De vill berätta hur förtryckta de är och de bad mig om att få berätta sina historier. Så det blev bara att smuggla ut allt därifrån.

Västpapua hör till Indonesien, men dess invånare kämpar för att bli självständiga, en kamp som ofta möts av hårt motstånd av Indonesien. Bland annat är det förbjudet att hissa landets flagga, som pryds av den vita morgonstjärnan, och brott mot förbjudet kan leda till många års fängelse.

Myriam Lundberg trotsade militärregimen och smugglade ut invånarnas berättelser om orättvisor i förtryck genom att bland annat lägga över material på cd som hon sedan gömde bland sina medhavda cd med musik på. Minneskorten med de 100-tals bilderna hon tagit under sin resa fördelade hon lite här och där bland packningen.

– Det var farligt, och jag tänkte att det inte var självklart att jag skulle få med mig allt.

Men det fick hon. På Åre Östersunds flygplats blev hon mött av medlemmar i Mozaik, som såg hur påverkad hon blivit under sin resa. Tillsammans började de arbeta med ”Morgonstjärnan”, och alla de 30 medlemmarna har engagerat sig i projektet som nu får sin avslutning i helgen.

– Man kan inte göra något sådant här själv. Det var deras initiativ att starta projektet och de har verkligen arbetat för det, säger Myriam Lundberg.

Ett gediget program väntar i helgen. På fredag ges en stödkonsert på Gamla Tingshuset med flera lokala artister. Under kvällen kommer Benny Wenda, en känd ledare för befrielsekampen på Västpapua som sedan länge lever i exil i Storbritannien, och pratar om sin roll i kampen. Ruben Maury, även han från Västpapua, men sedan 40 år tillbaka boende utanför Stockholm, kommer också.

På lördag dag är det olika seminarium på Gamla Teatern. Kvällen avslutas med en musik- och dansföreställning med Mozaik och dansgruppen Vanaver Caravan från USA. Vanaver Caravan är en internationellt erkänd danstrupp som specialiserat sig på folkliga danser från hela världen. Ledarna för gruppen, Livia och Bill och Vanaver, är nära vänner med legendariska folkmusikern och fredskämparen Pete Seeger. Under ett möte hemma hos honom utanför New York lyckades Myriam Lundberg övertyga honom att gå med i kampen om ett fritt Västpapua.

– Jag presenterade min idé för Pete genom att berätta om myten om morgonstjärnan, jag hade en bok med bilder och teckningar som han fick. Jag bad att han skulle läsa den och eventuellt låna ut sin röst och berätta den i föreställningen.

Pete Seeger gick med på idén och har under det senaste året läst in texter som ingår i lördagens föreställning.

– Det var det största av allt, att få med Pete Seeger. Den här uppslutningen hade jag aldrig kunnat ana, säger Myriam Lundberg.

Söndagen avslutas med workshops på OSD. Helgen efter visar Bio Regina tre filmer som handlar om Västpapuas kamp för frihet. Sedan är projektet avslutat.

– Det kommer nog bli tomt i rutan ett tag. Det finns tankar på nya projekt, men vi kommer nog ta en paus.

Alla intäkter går till Free West Papua, den organisation där Benny Wenda är aktiv.

I sommar planerar Myriam Lundberg att åka tillbaka till Västpapua.