Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mysko braständare ger pengar till myskoxarna

Den 6-åriga myskoxtjuren Härje har stått modell och nu är tillverkningen i full gång av en braständare. Meningen är att varje gång brasan tänds ska det ge slantar till myskoxarna i Härjedalen.

– Verkligen kul att tillverka något som även gynnar myskoxarna, säger Mimmi Warensjö- Forss.

Under tisdagen presenterades braständaren Härje som säljs till förmån för Myskoxcentrum i Tännäs och arbetet med att bevara den vilda svenska myskoxstammen.

För idé och design står Mimmi Warensjö- Forss med rötter i Funäsdalen. Produktion sker hos Sthlm Ljusstöperi i Stockolm, ett företag som Mimmi driver tillsammans med Håkan Eriksson.

Mimmi berättar att det var för ett år sedan hon och Håkan startade upp verksamheten i Stockholm. Förutom att de stöper egna ljus håller de kurser och har även en butik där de säljer presentartiklar.

– Det här med myskoxarna är ett utmärkt komplement. Dessutom är det kul att ge något tillbaka och försöka hjälpa djuren, säger Mimmi.

– Och i våra framtidsplaner finns att flytta upp till Funäsdalen.

Det är där föräldrarna Birgitta och Bengt Warensjö bor. Och det var pappa Bengt såg till att Mimmi en gång blev intresserad av myskoxarna.

Första myskoxen såg hon som tolvåring efter det att naturintresserade Bengt tagit med dottern upp på Storvålen.

– Det är fascinerande djur, säger Mimmi.

Den lilla braständaren, gjuten av en blandning av stearin, paraffin och tjära, är ett rent hantverk och förpackas snyggt tillsammans med en tuss handplockad myskoxull.

* Låter lite för fint för att eldas upp?

– Kanske det, men förhoppningsvis kan många tycka att det är en fin och ovanlig present, säger Mimmi Warensjö-Fors.

Omslaget pryds av ett motiv som Yvonne Ohlsson Söderholm målat. Hon är född i Sveg och sina första stapplande steg tog hon i Nordanhå utanför Lillhärdal. Nu bor hon sedan många år tillbaka i Fagervik utanför Sundsvall.

Hon jobbar som förskolelärare men har målandet vid sidan om det "riktiga" jobbet.

De senaste 15 åren har hon haft fullt upp att måla hundar efter det att en av hundtidningarna uppmärksammat att hon med akvarell målade hundar ovanligt bra.

– Men någon myskoxe har jag aldrig gett mig på förrän nu. Det var intressant och framförallt var det djurens blick som fängslade mig, säger Yvonne Ohlsson Söderholm.

Via webbkameran i myskoxhägnet utanför Tännäs i västra Härjedalen kan man ha turen att se myskoxar i sin naturliga miljö.