Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mystisk fjällhäst från Jämtland?

I Nordtröndelag finns en mystisk, nästan spöklik, herrelös häst på fjället en mil öster och nordost om Steinkjer.

Tidningen Trönder-Avisa efterlyser iakttagelser av hästen som setts en enda gång under hösten, i motljus. Tidningen spekulerar i att den kan ha kommit från Jämtland.

Jägaren som såg hästen kunde varken urskilja storlek eller färg, på grund av ljusförhållandena. Men han är enligt den norska tidningen bergsäker på att det var en häst han såg.

När det inte saknas någon häst i området är det nära till hands att tro att det handlar om en felsyn som är på väg att växa till en skröna.

Men detta tillbakavisas bestämt att det statliga norska Mattillsynet i Steinkjer. Det är en tillsynsmyndighet som påminner om en blandning av Livsmedelsverket och Jordbruksverket.

En veterinär vid myndigheten, Anita Inderdal, har varit på fjället mellan Ogndal och Stod där den möjliga hästen sågs.

– Jag har inte sett hästen. Men jag har sett spår av den i form av hovavtryck och avföring. Det är ingen tvekan om att det är en häst, säger hon till Trönder-Avisa.

Tidningen har publicerat färgbilder tagna av Anita Inderdal på spillningen, och på ett hovavtryck.

Utifrån avtrycket funderar hon över om det kan vara en Islandshäst som är på vift, och som har varit det länge. Och då kan den ha vandrat in från Jämtlands län.

En Islandshäst kan klara även vintrar i det fria. Men även om det är ett robust och tåligt djur så vill Mattillsynet ha allmänhetens hjälp att hitta hästen, för att ta hand om den och försöka hitta ägaren.

Läs mer: Christina Berggren förlorade själv sin häst på fjället – nu håller hon tummarna för "spökhästen".