Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mystisk sjukdom sprids med vinden

En mystisk barnsjukdom som länge förbryllat forskarna sprids troligen med vinden, enligt nya rön.

Kawasakis sjukdom, även kallad Kawasakis syndrom eller Kawasaki-sjukan, finns i många länder men är framför allt ett problem i Japan där 12 000 fall noteras årligen. I Sverige är sjukdomen ovanlig, med cirka 50 fall per år.

Symptomen är feber, hudrodnader, rinnande ögon och rödsvullen tunga. Om den inte behandlas uppstår ofta hjärtfel som kan leda till döden. Normalt drabbas endast barn under fem års ålder.

Enligt de nya rönen, som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences, kan sjukdomen i Japan orsakas av luftburna gifter som kommer med vindarna från nordöstra Kina. Forskarna fann att de flesta barn insjuknar två dagar efter att luftmassorna rört sig från Kina till Japan.

Exakt vilket gift det handlar om är okänt men troligen rör det sig om ett ämne som produceras av parasitsvampar som parasiterar på jordbruksgrödor. I luften över Kina och Japan upptäcktes svampar tillhörande släktet Candida som är känt för att kunna orsaka infektioner hos människor.

Kawasakis sjukdom beskrevs första gången 1967. Den är uppkallad efter den japanske läkaren Tomisaku Kawasaki.