Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mystiskt ljusfenomen i Norge granskas av forskare

I norska Hessdalen, inte långt från Funäsdalen, har det i drygt 200 år rapporterats om märkliga himlafenomen. Därför byggs just nu en forskningsstation som ska försöka ta reda på vad det egentligen handlar om.

I dalen i Hessdalen ligger en nedlagd gruva. De gamla gruvgångarna var fyllda med vatten en gång i tiden och man tror att ljusfenomenen på något sätt har med detta att göra. På vilket sätt är ännu oklart, det är det man ska forska på nu.

– Det här är ett elektromagnetiskt fenomen. Ett fysiskt fenomen som är knutet till grundförhållandena i dalen, att det finns plasma i marken, säger Bjørn Gitle Hauge som är forskningsledare i Hessdalen.

Hur länge har ljusfenomenen varit kända?

– Vi började forska på fenomenet runt 1982 och 1983. Men den äldsta rapporten om fenomenen är från 1800-talet, säger Bjørn Gitle Hauge.

Anledningen till att forskningsstationen byggs upp först nu, 35 år sedan de först började forska om fenomenen, har att göra med att det har tagit tid att få tillstånd att sätta upp en forskningsstation mitt i en nationalpark.

– Det är inte lätt och det kostar pengar. Det har varit en lång process.

Vet du om det har rapporterats om något liknande fenomen någon annanstans?

– Ja det finns på fler ställen, men den mest kända finns i Texas i USA. Men där vet man inte vad det beror på, det har inte gjorts någon forskning där, säger Bjørn Gitle Hauge.