Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myten om den lyckliga horan

Myten om den lyckliga horan är just – en myt. Trots det så vill Hanna Wagenius och resten av Centerpartiets ungdomsförbund avskaffa sexköpslagen med argumentet att ”För mig handlar det här om individens fria val och rätten till den egna kroppen”.

Hon menar att ingen ska få lägga sig i vem som folk har sex med och av vilka anledningar, att man har rätt till den egna kroppen.

Vi köper inte det. Hanna Wagenius får det att låta som att sexköpslagen hindrar människor från att förverkliga sig själv, som att sexköpslagen hämmar människor.

Vi i SSU ser en annan verklighet. En verklighet där en absolut majoritet av de kvinnor och män som säljer sig själva gör det som en sista utväg, inte för att de tycker att det är roligt och självförverkligande.

Staten och dess lagar har framför allt till uppgift att skydda sina medborgare.

I dag är sexköpslagen vårt bästa medel för det när det gäller prostitution och sexhandel. Den må ha brister precis som Hanna påpekar, men lösningen är inte att helt kapitulera för nyliberala högerkrafter som tycker att varje människa, oavsett omständigheter får klara sig helt själv.

Vi i Jämtlands läns SSU-distrikt tror inte att de flera miljoner prostituerade som finns i världen har längtat efter att prostituerat sig, i synnerlighet inte de två miljoner barn som enligt Unicef finns i öppen prostitution. Dessa människor längtar inte efter att sälja sin kropp, lika lite som folk i Sverige vill det.

Det vi måste göra är att se till att människor i vårt land är trygga och alltid har ett alternativ. Det verkar som att den nya unghögern i CUF helt bortsett ifrån det faktum att många unga tjejer väljer prostitution på grund av att de inte ser några andra alternativ.

Därför är det viktigt att satsa mer på utbildning och vända ungdomsarbetslösheten – men man ska inte göra det genom att skicka signalen att sexhandel är okej, och inte genom att sprida en myt om den lyckliga horan.

       
ordförande Jämtlands läns SSU-distrikt

vice Ordf. Jämtlands läns SSU-distrikt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel