Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myteri bland piraterna

Piratpartiet seglade upp som ett unikum i svensk politik när partiet tog två mandat i Europaparlamentsvalet 2009. På det följde ett katastrofalt riksdagsval 2010 och ett katastrofalt resultat i det senaste Europaparlamentsvalet.

I dag har partiet stöd av mindre än en procent.

Ordet pirat kommer från personer som kopierar upphovsrättsskyddat material. Populariserat genom den illegala fildelning som sker via The pirate bay. Piratpartiet har framför allt varit ett internetfenomen och deras hjärtefrågor har handlat om integritet och fri nedladdning. Ett typiskt ungdomsparti alltså.

Den som försvarar Piratpartiets plats i svensk politik som något annat än en protesterande parentes i ett val de flesta högaktningsfullt skiter i pekar på partiets internationella genomslagskraft.

I flera andra europeiska länder sitter folkvalda pirater. En tysk pirat sitter i Europaparlamentet och i det isländska parlamentet har partiet tagit tre mandat.

Men efter två katastrofala val och ett stöd av mindre än en procent befinner sig Piratpartiet i en djup kris. Det får därför anses som ett mesiasliknande mirakel om piraterna tar plats i riksdagen efter höstens val. Ett ogenerat myteri pågår bland medlemmarna gentemot partiledaren Anna Troberg. Hon blir säkert snart kölhalad så som det brukar sluta när piratkaptener tappar kontrollen över skutan.

För tappat kontrollen måste hon ha gjort. Särskilt om man ser på den nyligen presenterade valkampanjen. Motivet på kampanjens affischer är kattungar och budskap som ska få väljarna att tänka till. Men vem tar ett partis framtidsbudskap på allvar när det ramas in av två kattungar sittandes i en leksaksbil med den tillhörande texten "Om tio år har bilar inga rattar. Vem ska styra?".

Och därmed fortsätter Piratpartiets bottenlösa fall.

Tack och adjö.