Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Någon borde ha upptäckt att det var fel"

Nu startar polisutredningen om vems fel den felkopplade toastolen i Odensala är.

– Felet är någons. Frågan är om någon kan straffas för det, säger miljöåklagare Christer B Jarlås.

I första hand är det fastighetsägaren, det vill säga bostadrättsföreningen i det utpekade huset, som ansvarar för fastigheten. Men Christer B Jarlås tror inte att det är styrelsen som kommer att pekas ut som skyldig till parasitspridningen.

– Jag tror knappast att styrelsen har uppmanat någon att koppla avloppet fel.

Om det handlar om en slarvig rörmokare på 70-talet lär brottet vara preskibrerat, men eftersom diarré-utbrottet i Östersund kommer nu, kan det tyda på att problemet är nyare än så, menar Christer B Jarlås.

I och med gårdagens upptäckt att det finns ett felkopplat avlopp i ett av husen i Odensala kan man inte friskriva Östersunds kommun från ansvar, enligt honom.

– Oh nej. Någon borde ha upptäckt att det var fel eftersom det fanns sådana tydliga spår. Men det kan vara alla möjliga över allt som har ansvaret. Det ska bli intressant att se vem och när i det här fallet. Det är nu vårt arbete med polisutredningen startar.

Du har många gånger kritiserat polisledningen i Östersund för att miljöpoliserna inte får jobba med miljöutredningar utan måste jobba med andra brott. Finns det större chans att de får utreda ansvarsfrågan den här gången?

– Jag hoppas det. Jag tror att det kommer att bli lättare att få gehör just den här gången. Jag utgår ifrån det.