Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Någon knyts till vart fjärde våldsbrott

Omkring en fjärdedel av de anmälda våldsbrotten i nära relationer leder till att någon knyts till brottet. Länets resultat lyfts fram som ett av de bättre i riket.

På måndagen uppmärksammas brott i nära relationer genom FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Stiftelsen Tryggare Sverige har tagit fram siffror för hur många utredningar av våldsbrott mot kvinnor som leder till personuppklaring.

Ett brott är personuppklarat när antingen åtal har väckts, ett strafföreläggande utfärdats eller åtalsunderlåtelse har meddelats.

I statistiken görs skillnad på om offret står i nära relation till gärningsmannen. Jämtlandspolisen har en uppklarningsprocent på 26 procent för åren 2008–2012, om man även räknar in våldsbrott mot kvinnor inomhus där hon är bekant med men inte närstående till gärningsmannen. Snittet för riket är 21 procent.

Brotten är svårutredda och det finns inte alltid vittnen. Att brottsoffren, som är i en utsatt position, inte vill medverka i utredningen är inte ovanligt.

Helena Lassen Wikén vid Kvinnojouren är nöjd med insatserna och bemötandet från polis och åklagare.

– Om vi undrar varför de har lagt ner ett ärende kan vi slå en signal och fråga. Vi får i regel alltid någon bra förklaring, säger Helena Lassen Wikén.

De utsatta kvinnor som hon möter kan känna att de blir trodda, även om något brott inte gick att styrka.

– Är det så att de får en bra förklaring så köper de flesta det, säger hon.

Jämtlandspolisen var tidigt ute med att arbeta bättre mot våld mot kvinnor, berättar Eva Lena Rimér, vice chefsåklagare i Östersund.

– Det beror väldigt mycket på vad man vill. Jag tror inte att vi har gjort något så väldigt märkvärdigt på senare tid. Det är nog något som grundlades för många år sedan, säger hon.

En viktig del är att poliser i yttre tjänst hanterar det första skedet på ett bra sätt.

– Långt tillbaka sa de "men inte ska väl ni bråka" och försökte medla. Inte som nu att man tar det på allvar och kanske frihetsberövar mannen, så att kvinnan får berätta i lugn och ro, säger Eva Lena Rimér.

Att komma med idéer kring vem som kan höras som vittne är en annan del.

– Vi ska inte påstå att vi är perfekta, vi behöver nog repetera en del. Sedan måste det finnas resurser.

-----------------------

FAKTA: Så många brott anmäls till polisen

Antal anmälningar
2009: 153
2010: 142
2011: 171
2012: 167

Första halvåret 2013 (preliminär siffra): 72 Siffrorna avser anmälningar om misshandel som skett inomhus mot vuxna kvinnor, där offret haft en nära relation till den utpekade gärningsmannen.
Källa: Brottsförebyggande rådet

FAKTA: Andel där någon knyts till brottet

Personuppklaring i %
2009:29
2010: 23
2011: 28
2012: 28
Första halvåret 2013 (preliminär siffra): 19 Siffrorna bygger på hur många ärenden som blivit personuppklarade under respektive år. De går alltså inte att direkt jämföra med antalet anmälningar per år.
Källa: Brottsförebyggande rådet