Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Någon ska odla entreprenörerna

Snart är varannan fisk i världen odlad. Så ser utvecklingen ut globalt. Den som inte vill skynda på utfiskningen av de äkta bestånden kan tänka sig att köpa en odlad lax. Fisk är efterfrågad då den är nyttig både för hälsan och intelligensen.

Enligt regeringens särskilde utredare, Håkan Larsson från Rödön, kan vattenbruket i Sverige få ett rejält uppsving. Det går att odla betydligt mer fisk i landet. Allra helst i inlandets klara, kalla sjöar och i kraftverksmagasinen.

När Larsson i onsdags överlämnade sin utredning till jordbruksminister Eskil Erlandsson, presenterades också en praktisk handlingsplan för hur det politiskt går bana väg för nytänkandet.

Mindre krångel, en "dörr in" för kortare handläggning av ansökan om vattenbrukstillstånd. Satsning på utbildning och forskning samt förstärkt uppdrag åt Fiskeriverket att samordna vattenbruksfrågorna, är några punkter.

Det kan innebära 1 100 nya helårsarbeten. Många av dem i inlandet där röding och regnbåge kan odlas. Jobb kan också skapas på västkusten där vattnen lämpar sig för musslor.

Tröskeln för dessa nya jobb utgörs inte av risk eller rädsla för övergödning. Odlades det i kraftverksmagasin skulle det tvärtom hjälpa till att restaurera urlakad vattenmiljö efter dämningarna.

Elvahundra jobb är en siffra som kittlar i tanken. Nu finns utredningen och förslagen. Finns den politiska viljan, finns snart framkomliga vägar att ta sig till målet.

Den variabel som dock blir avgörande är - finns entreprenörerna? Finns kapitalet? Det är fråga om stora investeringar. Och här är det med vattenbruk som med andra affärsmöjligheter: kapitalförsörjningen tenderar vara en begränsningsfaktor.